Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hiányos a városfejlesztési stratégia-tervezet

Ifj. Ritli László és Huszár Sándor, a nagyváradi önkormányzat RMDSZ frakciójának tanácsosai tegnap sajtótájékoztatón – az e témakörben szervezendő városházi közvita előtt pár órával – elemezték a 2014–2020-as periódusra összeállított városfejlesztési stratégia tervezetét. Konkrét érvekkel, példákkal támasztották alá a véleményük szerint „sietve összecsapott” tervezet hiányosságait.

Mint Ritli hangsúlyozta, a városháza honlapján tavaly december 18-án nyilvánosságra hozott városfejlesztési stratégiai tervezetnek az lenne a rendeltetése, hogy a 2015–2020-as periódusra részletesen, minden szempontot figyelembe véve (rizikófaktorokat, finanszírozási forrást, a tervezett projektek lehetséges kivitelezési költségeit stb.) bemutassa, összegezze. Ennek ellenére nagyon hiányos, látszik, hogy kutyafuttában állították össze. Például nem derül ki belőle, hogy a metropolisz övezetre vagy csak a megyeszékhelyre terjednek-e ki egyes tervezetek, a fejlesztésre jelölt területeknek (témaköröknek) nincs megjelölve a fontossági sorrendjük, tehát hogy ezen szektorokból (gazdasági, közszolgáltatási, szociális, turisztikai, környezetvédelmi, nevelésügyi, kulturális, egészségügyi stb.) melyik a legfontosabb.

Ritli és Huszár

Ritli és Huszár

Huszár következtetése az, hogy az előirányzott tervezet első 80 oldalán leírt tények régi (2009–2011-es) statisztikai adatokra vannak alapozva. Ráadásul annak ellenére szerepelnek bennük a tervezetek előnyei, hátrányai, hogy az érvek ellentmondásosak. A 2010–2014-es időszak statisztikai adatai pedig teljesen hiányoznak. Bár egyetlenegy 2014-es stratégiai terv megtalálható benne, a köztisztasági, amelyet a legutolsó városi tanácsülésen megszavaztak, és van egy 2014-es adat még, amely a karbantartott zöldövezetre vonatkozik. Eszerint a legnagyobb, egy főre eső karbantartott zöldövezet Románia-szerte Nagyváradon van. A továbbiakban, azaz a 80. oldaltól hangzatos stílusban vannak megfogalmazva a projektcímek, de gyakorlatilag semmi kézzelfogható adat nincs bennük. Van olyan terv, amelynek még csak a körülbelüli projektértéke sincs megadva, és van, amelyben még a partner sincs megnevezve, sőt olyan is, amely még csak az úgynevezett megvalósíthatósági tervig sem jutott el.

Mint elhangzott, a sportszektor fejlesztése például teljesen kimaradt, pedig szükség lenne rá, hiszen a váradi sportiskolának nincs egy úszómedencéje, nincs az atlétáknak megfelelő futópályájuk, pedig Nagyvárad világ- és Európa-bajnok élsportolókkal is büszkélkedhet.

Az RMDSZ frakció tagságának észrevételei szerint ezen a városfejlesztési stratégiatervezeten még nagyon sok korrigálnivaló van. Remélik, javaslataikkal sikerül azt megfelelően kiegészíteni. Azt pedig még egyelőre nem lehet tudni, mikor bocsátják elfogadásra a majdani végleges változatot.

Sükösd T. Krisztina