Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hétvégi ócskasor és zsibvásár

Tegnap a nagyváradi ócskapiacon néztünk szét, ugyanis több olvasói panasz is érkezett szerkesztésünkbe, melyek szerint lehetetlen állapotok uralkodnak ott.

Az árusok elsősorban azt nehezményezték, hogy az idén bevezetett programmódosítás miatt ezentúl nem vasárnapi és hétfői, hanem szombati és vasárnapi nyitva tartás van, és ezentúl szombaton fizetniük kell az asztalokért, amit eddig hétfőnként nem kellett. Másik fő probléma az illemhely. A több száz négyzetméteren elterülő, és több ezer vásárlót és árust fogadó placcon csupán egyetlen közvécé található. Bár annak használata ingyenes, mégis sokan inkább a kerítés mentén „könnyebbítenek” magukon, minthogy sorban álljanak. „Ez már olyan, mint amikor a vadak megjelölik a területük határait az őserdőben” – fogalmazott az egyik reklamáló árus. Ráadásul a közvécét olyan nehéz megtalálni, mint tűt a szénakazalban, ugyanis ez egy kisebb betonbódé, amely jól el van rejtve a nagy forgatag kellős közepén. Bár mi már jártunk ott annak megnyitásakor, pár hónap elteltével a nagy piaci forgatagban jómagunk is nehezen bukkantunk rá. És persze a nőkre és férfiakra szánt 6–6 vécéfülke igen kevésnek bizonyult. Nagyobb volt előtte a sor és a forgalom, mint hétvégén egy bevásárlóközpontban.

hetvegi (8)

A piacon egyébként lángos és csórékolbász illata terjedt, miközben a portékáikat kínálók hangja keveredett a napi bevétel reményében az egyik sétány mentén slágereket furulyázó férfi muzsikájával, és eközben egy régi magnó hangszórójából kíméletlen hangerővel dübörgött a diszkózene. Idősek botra támaszkodva, kismamák gyermekeiket babakocsiban tolva, új és olcsó holmikat kereső fiatalok és középkorúak, egyszóval minden generáció keresgélt az ócskán, ahol szinte minden kapható, mi szem szájnak ingere: kezdve a régi bóvliktól, használt ruháktól, melyek darabját harsogva kínálják 2 lejért az árusok, egészen a legmárkásabb cuccokig, régiségekig, járművekig.

hetvegi (5)

Érdemes megemlítenünk azt a kellemes meglepetést is, hogy az Európa-lakópark és a Pece-patak között elhelyezkedő ócskapiac főbejáratánál a több tucatnyi kerékpárnak helyet biztosító bicikliparkoló megtelt. Persze emiatt több kerékpáros is tanácstalanul keresett egy fát (egyébként ebből igen kevés volt, mert szinte mindet kivágatták a parton a felújítási munkálatok miatt), egy kerítést, hogy ahhoz rögzíthesse drótszamarát. Például a Pecén átívelő híd rácsos vaskorlátján minden egyes hely ki volt használva erre a célra. Ráadásul mumusként egy autólopó”( a helyi rendőrség elvontató kocsija) is látványosan „lesben állt”, nehogy valaki a főbejáratnál tilosban parkoljon le. Ennek ellenére a piacnak az Európa-lakópark felőli kijáratánál, a körgyűrűvel párhuzamos kisutcában megszámlálhatatlan tilosban parkoló autó foglalta el az amúgy is keskeny járdát, így a gyalogosok természetesen a szintén szűk úttestre szorultak, tehát a tilosban parkoló kocsik fölött hiába hirdette több közlekedési tábla is, hogy onnan bizony elszállítják a szabálytalanul megálló járműveket. Kérdés, hogy vajon ilyenkor, vasárnap hol vannak a „rend őrei”? Hogy a közlekedésiek hol, azt nem tudhatjuk, viszont néhány „testőrt (bodyguardot)” láttunk a piac kiskocsmájából kijönni…

Sükösd T. Krisztina