Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Hétvégi férj és apa”

Szerdán mutatták be a nagyváradi Illyés Gyula Könyvesboltban azt a kötetet, amely Borbély László közgazdász, politikus életét, munkásságát ismerteti. A könyvben – melynek címe A politika színpadán – Ágoston Hugó kérdéseire válaszol a politikus, így megismerkedhet az olvasó a színjátszó csoportok állandó tagjával, a közösségek mozgatórugójával, akiből az évek folyamán komoly politikus, parlamenti képviselő, közmunkaügyi és területrendezési, majd környezetvédelmi miniszter válik.

Székely Ervin, Borbély László és Pásztor Sándor

Székely Ervin, Borbély László és Pásztor Sándor

Bár szerdai nagyváradi sajtótájékoztatóján Florin Iordache, a román képviselőház szociáldemokrata elnöke azt nyilatkozta, hogy a december 11-ei parlamenti választásokat követően országos szinten semmiképpen sem akarnak koalícióra lépni az RMDSZ-szel, a házelnök Ioan Mang, a PSD Bihar megyei elnökének társaságában részt vett az RMDSZ-es könyvbemutatón, vagyis annak a legelején. Cseke Attila, a Bihar megyei RMDSZ elnöke köszöntötte őket románul, ezután a két román politikus távozott, majd magyar nyelven folytatódott a rendezvény. Cseke rendhagyó kötetnek nevezte a Borbély Lászlóról szóló könyvet. Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke házigazdaként röviden elmondta, hogyan ismerkedett meg és került munkatársi kapcsolatba Borbély Lászlóval, aki szerinte kellően akaratos természetű, ez a jellemvonása sokat számított közös munkájuk sikerességében.

A könyvről Székely Ervin újságíró beszélgetett Borbéllyal, előtte azonban felsorolta, miért kell elolvasni a kötetet. Szerinte a politikai témájú könyvek általában szárazak, unalmasak, de ennek a kötetnek már az első oldaláról kiderül, hogy „olvastatja magát”, Borbély ugyanis „emberközeli, mindig őszinte, hiteles”. A kötet betekintést nyújt a politika és kormányzás működésébe, közelebb hozza az olvasót és politikust, valamint megmutatja az embert a politikusban.

Borbély László dedikálta is könyvét

Borbély László dedikálta is könyvét

Borbély László elmondta, hogy fontos szerepet játszik a család az életében, bár a politikából visszavonulása előtt csak „hétvégi férj és apa” lehetett, de a távolban töltött időt most igyekszik bepótolni családjával, felfedezni Romániát, ez az ország szerinte ugyanis Európa legszebbike. Borbély elárulta azt is, hogy Király László Kővadászok klubja című verse alapján ő a Pipacsok voltunk? címet adta volna könyvének, a kiadó javaslatára lett A politika színpadán. Borbély életében ugyanis nagyon meghatározó volt a színpad, fiatalkora óta színjátszó csoportokban mozgott, játszott magyar és román amatőr társulatokban is. Mint mondta, „a politika más színpad, de sokat segített a műfaj politikai karrierem során”.

A könyvbemutatón felelevenítették a régi, közös emlékeket, melynek kapcsán Borbély elmondta, hogy fontos a kapcsolattartás, fontos, hogy a munka elvégzése után közösen kikapcsolódjanak, fontos, hogy a román nemzetiségű kollégákkal is megtalálják a közös hangot. A visszavonuló politikus méltatta a nagyváradi RMDSZ munkásságát, akik előtt szerinte nehéz négy év áll, de látja, értenek ahhoz, amivel foglalkoznak, jó úton haladnak, és további sok sikert kívánt nekik.

Kiss Erzsébet Janka