Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hétvégén PádisFeszt

Augusztus 21–23. között egy rendhagyó fesztivált szervez az a civil mozgalom amely az elmúlt években indult a fatolvajok és szemetelő turisták áldozatává vált pádisi fennsík megmentésére. A kezdeményezést – melynek célja a felelősségteljes turizmus kiépítése és népszerűsítése a zónában – körülbelül húsz különböző civil szervezet és számos szponzor is felkarolta.

A környezetvédelmi szervezetek által javasolt fejlesztési terv értelmében a turisták fő szálláshelyei a Boga völgyében, Vertopon és az Aranyos-völgyében lennének – innen kiindulva közelíthetnék meg a Pádis-fennsík további célállomásait. A térségben jelentősen korlátoznák a gépkocsiforgalmat, s a célállomások közötti utazást egy fejlett belső közszállítási rendszer révén oldanák meg. Sátorozási lehetőséget továbbra is a Glăvoi réten biztosítanának, ahol megfelelő illemhely-rendszert építenének ki, ugyanakkor kitiltanák a gépkocsikat a térségről.

hetvegen

A helyszínen szervezett PádisFeszt keretében két közvitát is tartanak majd a fejlesztési terv kapcsán az érintett Bihar, Fehér és Kolozs megyei önkormányzatok képviselőinek részvételével. Pénteken, augusztus 21-én, 16.30-tól a felelősségteljes turizmus általános feltételeiről, szombaton, augusztus 22-én, 16 órától pedig a Pádis-környéki szállás- és kempinglehetőségekről tartanak közvitát.

A fesztivál programja emellett magában foglal drótkötélpályás lecsúszást, hegymászást, sziklafalon való leereszkedést és vezetett túrákat a Csodavárba a Cristal és Speodava barlangász-klubok közreműködésével. A péntek és szombat esték emellett kellemes zenével telnek majd, amelyet olyan együttesek biztosítanak, akik díjmentesen vállalták a fesztiválon való fellépést. Zenél majd többek közt a nagyváradi N.O.R., a temesvári Sonatic, a kolozsvári Boemis és a bukaresti Bucium. A fesztivál idején ugyanakkor népi kézműves-vásár és hagyományos élelmiszerek vására zajlik majd. Az esemény főszervezője a Compas Egyesület. A Fesztivál az Erdélyi Szigethegység Napjai projekt keretében kerül megszervezésre, a Partnerségért Alapítvány és a MOL zöldövezet-programjának társfinanszírozásában.

Sz. G. T.