Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hétvégéig tart a kánikulariadó

Rekkenő hőség tombol az egész országban, s az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) közleménye szerint a következő napokban sem lehet enyhülésre számítani. Romániában kedden sárga jelzésű kánikulariadót adtak ki.

A figyelmeztetés szerdán 12 megyére volt érvényes az ország nyugati felén és a középső régióban, csütörtökre már 33 megyére terjesztették ki. Mára öt déli és délnyugati megyére elrendelték a narancssárga kánikulajelzést. Tegnap, ahogy ezt saját bőrünkön is tapasztalhattuk, a hőmérsékleti páratartalom az egész ország területén elérte, helyenként meghaladta a 80-as küszöbértéket. Ez szokatlan az európai, mérsékelt égövre, de az elmúlt évek tapasztalatait is figyelembe véve úgy tűnik, nem tehetünk mást, hozzászokunk a trópusi, fülledt hőséghez.

A rekkenő hőségben be lehet térni a hűvös barakkokba, ahol megpihenhetnek, és hideg vizet ihatnak a polgárok

A rekkenő hőségben be lehet térni a hűvös barakkokba, ahol megpihenhetnek, és hideg vizet ihatnak a polgárok

A hét második felében a nappali hőmérséklet marad 33-37 C fok között, helyenként heves záporok, zivatarok, felhőszakadások várhatóak. Tovább fokozódik a kánikula. Románia déli megyéiben a legmagasabb nappali hőmérséklet eléri a 37 – 39, helyenként a 40 Celsius-fokot is. Az ország nyugati megyéiben, így Biharban is rendkívüli légköri instabilitásra számíthatunk, villámlással, dörgéssel kísért felhőszakadás, jégeső – főleg a délutáni órákban – több helyen kialakulhat a hét második felében.

A rekkenő hőség megviseli még az egészséges szervezetet is, a krónikus betegségekben szenvedőkre, szívbetegekre, idős emberekre különösen veszélyes. Dr. Liciniu Venter, a Bihar Megyei Mentőszolgálat szóvivője tegnap kérdésünkre elmondta, a napok óta tartó hőség ellenére viszonylag kevés a hőség okozta rosszullét. Mindemellett Venter doktor felhívja a lakosság figyelmét, hogy a következő napokban szigorúan tartsák be a hőségriadók idején érvényes elővigyázatossági szabályokat: ha csak tehetik, délelőtt 11 és délután 15 óra között ne tartózkodjanak a szabadban, fogyasszanak napi 3–4 liter folyadékot, szellős, világos színű ruházatot öltsenek magukra. Fontos, hogy a szabadban tartózkodók a fejüket is védjék, szalmakalapok, nyári sapkák, kendők segítségével, valamint ajánlott a naptej vagy testápoló krém folyamatos használata azoknak, akik a szabadban tartózkodnak.

A hőség napjaiban sok nagyváradi keres a Körös-parton enyhülést, többen a vízbe is bemennek. Ez azonban tilos, ugyanis, mint ezt Camelia Roşca, a Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) szóvivője tegnap elmondta, Váradon sehol nem szabad a folyóvízben fürödni, mert meder mélysége több helyen változik, sok helyen erős a víz sodrása, és a víz tisztasága sem felel meg arra, hogy fürödjenek benne.

A nagyváradi önkormányzat pár napja a városban több helyen megnyitotta az úgynevezett hőségkuckókat, a légkondicionálóval ellátott barakkokba az emberek hideg ivóvizet is kapnak.

Szőke Mária