Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hétvégéig marad a kánikula

Strandidőre számíthatnak a Bihar megyeiek a hétvégén is. Június eleje 30 Celsisu-fok feletti időjárással kedveskedik a meleg idő kedvelőinek. Hidegfront ugyan érkezik az elkövetkezendő napokban, de lehűlést nem hoz.

Népszerű pihenési hely a nagy melegben a Nagyvárad központjában található Nagyvásártéri (December 1.) park, ahol árnyékos, hűs területen megpihenhetnek a melegben megfáradt emberek, valamint ivókút is található a park bejáratánál.

Ilyen időjárási viszonyok mellett a fagylalt is jólesik, a sétálóutcán kénye-kedve szerint választhat mindenki. A parkokban felállított fagylaltstandoknál is széles kínálatból lehet választani, valamint a legtöbb boltban is kaphatóak különböző hűsítő finomságok.

A nagy melegben fokozott figyelmet kell szentelni annak, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, legalább napi két liter vizet. Az alkoholos italokat jobb, ha kerüljük. Ezen felül kerüljük el a tűző napon való tartózkodást. A napszúrás, a leégés és a különböző kiszáradások veszélye nagy.

Sokan azt hiszik, hogy a nagy melegben nem lehet megfázni. Sajnos nem így van, ugyanis a légkondicionált helyekre való belépéskor a nagy hőmérséklet különbség megviseli a szervezetet. Ennek elkerülése érdekében érdemes valami vékonyabb felsőt felvenni a légkondicionált helységbe belépve.

Ha csak tehetik, 11 és 15 óra között maradjak árnyékos és hűvös helyen. Akik a szabadban dolgoznak, igyekezzenek valamilyen fejfedővel védekezni a napszúrás elkerülése végett, valamint a szobahőmérsékletű folyadékkal a kiszáradás ellen.

hetvegeig (1)

A hatóságok is figyelnek

A kánikula adta az alaptémát annak a tegnapi sajtótájékoztatónak, amelyen a Bihar megyei közegészségügyi intézmények képviselői tanácskoztak azokról a kánikulai gondokról, amelyeket könnyebb megelőzni, mint gyógyítani. A tanácskozáson jelen volt dr. Daniela Rahota, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője, dr. Lung Dan, a Bihar Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal igazgatója, illetve több olyan orvos, akik élelmiszerbiztonsággal és járványügyi kérdésekkel foglalkoznak.

A szakemberek az egész megyét átfogó kampányt terveznek, mely során előadásokkal, prospektusokkal figyelmeztetik az embereket arra, hogyan őrizzék meg egészségüket a kánikula idején.

A nagy melegben a krónikus betegségekben szenvedőkre, kisgyerekre, idős személyekre és terhes nőkre különösen vigyázni kell. Ha lehetséges, a nap legmelegebb időszakában, azaz 11–15 óra között ne tartózkodjanak a szabadban, a napon. A nyári öltözködésre is figyelni kell, a világos, szellős ruhadarabokat javasolják az orvosok.

Külön óvatosságra intenek az élelmiszerekkel kapcsolatban. A nagy melegben minden étel hamarabb megromlik, nagyon figyeljenek oda az ételek elkészítésére, az alapanyagok minőségére és nem utolsósorban a tárolásra. Lung Dan elmondta, a nyári hónapok alatt az állategészségügyi felügyelők, lehetőleg állatorvosokkal együtt, járják a piacokat, húsboltokat, üzleteket, és ellenőrzik a húst, a húsárut, a tejet és a tejtermékeket. Kérik a lakosságot, ne vásároljanak zugárusoktól élelmiszereket, mert ezzel nagy veszélynek teszik ki magukat. Tejet, tejterméket, illetve húsféléket csakis a hűtőpultokból vásároljanak, kerüljék az utcai árusokat, akik nem a megfelelően tárolják, kínálják beazonosítatlan eredetű portékáikat.

A szakemberek kérik a polgárokat, ne fürödjenek nem kijelölt helyeken, ugyanis a piszkos vízben való fürdés komoly, esetenként életveszélyes betegségekhez vezethet, az elmúlt napokban történt is egy ilyen, egy 18 éves fiatal fertőződött meg vírusos agyhártyagyulladással, s mire az orvosok diagnosztizálták a bajt, a fiatalember elhunyt.

Itt a gombaszezon is, a kirándulóhelyeken, erdők szélén máris megjelentek a gombát kínáló zugárusok. A tisztiorvosi szolgálat figyelmezteti a lakosságot, csakis olyan helyekről (piacok, boltok) vásároljanak gombát, ahol lehetséges annak bevizsgáltatása. A gombamérgezések ugyanis a legtöbbször halállal végződnek. Bármilyen csábító is néha, aki vigyáz az egészségére, az nem vásárol gyanús helyekről fagylaltot, főtt kukoricát sem.

Az egészségügyi szakértők figyelmeztetik a lakosságot, hogy az elkövetkező napokban várható kánikulában figyeljenek oda öltözködésükre, táplálkozásukra, a kellő vízmennyiség elfogyasztására, akik pedig nyaralni mennek ott is legyenek óvatosak, hol fürdenek, mit fogyasztanak.

Szőke Mária
Vincze-Nagy Anikó