Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hét bő esztendő

Hagyományos helyszínen, Marosvásárhelyen tartották a 2016-os év fogathajtó döntőjét. Az időpontot azért kellet előbbre hozni a szokásosnál, mert idén a szlovéniai Lipicán rendezik a kettesfogathajtó világbajnokságot, és a Román Lovasszövetségnek szüksége volt a versenyeredményekre, hogy ennek tudatában álljon össze a világbajnoki csapat.

Sorozatban hetedszer lett országos bajnok Rákóczi Gergő

Sorozatban hetedszer lett országos bajnok Rákóczi Gergő

Az előző világbajnokságon csapatban elért ötödik helyezés az eddigi legnagyobb siker ebben a sportágban, de ugyanakkor teher is, hiszen a cél ezt az eredményt megőrizni. Mivel a lovassport ember és ló közös sportja, itt nem csak a versenyzők, hanem a lótenyésztők is vizsgáznak. A lótenyésztésben vannak országok, melyek tenyésztési múlttal, genetikával fölöttünk állnak. Ezt az előnyt kell behozniuk szorgalommal, munkával az itteni versenyzőknek. Csak példaként említjük meg, hogy a még nálunk kisebb Hollandiában közel 6000 leigazolt versenyző van, Magyarországon 300-nál is többen rendelkeznek rajtengedéllyel, addig Romániában 16 versenyző alkotta az élvonalbeli mezőnyt. Az évad négy fordulós volt, ebből két forduló Bihar megyében a már meglévő cséffai pályán, illetve egy igényesen megépített új pályán, Fugyivásárhelyen zajlott. A döntő nem hozott meglepetést, az előző három fordulóban fölényesen vezető érköbölkúti Rákóczi Gergő magabiztosan nyerte az idei versenyévadot is. Így ő lett 2017. év bajnoka. Ez a hetedik év, amelyben megőrzi veretlenségét. A mindenkori romániai lovassportok történetében ez egyedi teljesítmény. Az is egyedi, hogy ő az egyetlen romániai sportoló, akit a világ 10 legjobb lovasa között tartanak számon. A bajnokságon Gergő két fogattal szerepelt (ezt a jelenlegi szabályok megengedik), így hát Marosvásárhelyen az a furcsa helyzet alakult ki, hogy az egyik fogatával az első, a másikkal a második helyen végzett díjhajtásban. A versenyszabályok szerint viszont csak az egyik fogat eredményét számítják be a nemzeti bajnokságba. Ezek után a 2017-es év első helyezettje Rákóczi Gergő, második a gyergyóalfalui Pál Attila, míg a harmadik helyen a Kovászna megyei Bartha Eduárd végzett. Értelemszerűen ők alkotják azt a román válogatottat, amely az országot képviseli a lipicai világbajnokságon. Csapatban a Romsilva csapata végzett első helyen (Rákóczi Gergő, Csoma Andrei és az aradi Milin Milorad), másodikon a Lipicai sportegyesület, míg a harmadikon az érköbölkúti Tulipán Sportegyesület versenyzői (Babó Kálmán, Csorba Károly, Soltész Zoltán) végeztek. A válogatott mellett ott lesz Lipicán három egyéni induló is, Varga Roland (Érköbölkút), aki a csapat póttagja, ő a negyedik helyen végzett az idei bajnokságon, a nagyváradi Babó Kálmán és a besztercei Pop Paul.

.facebook_1503934856024

A marosvásárhelyi megmérettetésen külön érdemet kapott a Bihar megyei Csorba Károly (Tulipán SE), aki 70 évesen végig küzdötte az embert próbáló maratont is és a középmezőnyben végzett. A Román Lovasszövetség kitüntetését vehette át Pop Ioan fugyivásárhelyi polgármester és Gligor Ioan alpolgármester, hiszen az általuk képviselt polgármesteri hivatal az egyedüli, aki intézményi szinten pályát épített és versenyt szervezett.

Á. A.