Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Helyszínelés és „életmentés”

Sok járókelő hitte azt tegnap délben, hogy súlyos közlekedési baleset szemtanúja lett a váradi Nagyvásártéren (ma December 1. park).

A helyszínen szerencsére csak baleset-szimulálást tartottak, mely bemutatót a Román Rendőrség Napja apropóján szerveztek, így nem volt valódi áldozat, viszont a jól szervezett eseményre kivonult a Bihar Megyei Mentőszolgálat és a megyei közlekedési rendőrség egy-egy egysége is. A mentést a szakértők élethűen vezették le: a baleset okának feltárásától, azaz a helyszíneléstől az elsősegélynyújtásig. Az akcióra úgymond nevelő jelleggel középiskolás diákokat is meghívtak, hogy tudatosítsák bennük, milyen felelősséggel jár a közlekedési szabályok betartása, és milyen áldozatokat követelhet ezek figyelmen kívül hagyása, ugyanis egy apró figyelmetlenség miatt másodperceken múlhat saját vagy szeretteink élete…

helyszineles 2

Jelen esetben egy, az úttesten figyelmetlenül balra kanyarodó kerékpárost „ütött el” egy személygépkocsi. Az áldozatot, a vétkes sofőrt, a helyszínelő szakértőt és a közlekedési rendőrt is egy-egy középiskolás diák alakította. Több járókelő figyelmét felkeltve zajlott az akció.

helyszineles 1

Az eseményen jelen volt Dorin Sava is, a Bihar megyei közlekedés-rendészet főparancsnoka, aki részletesen elmagyarázta a hasonló közlekedési balesetekkor történő eljárásokat. Mint hangsúlyozta, elsősorban a helyszínt kell elszigetelni a kíváncsiskodó járókelőktől, illetve a baleset nyomainak rögzítése előtt az áldozat mentése az elsődleges. Ezután a sofőr véralkoholszintjét mérik meg, illetve a szemtanúkat hallgatják ki, valamint minden érintett személyes adatát, nyilatkozatát jegyzőkönyvbe veszik Mindez a további törvényes eljárások során hasznos bizonyítékként szolgál. A helyszínelők nyomrögzítéseiről is sok érdekesség tárult a jelenlévők elé, mind a baleset helyszínének viszonyítási alapját, mind a pontos méréseket (féknyomok stb.) illetően.

Sükösd T. Krisztina