Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Helyszínelés az OTL vezetőségével – Ismét az elektronikus utazókártyákról

Az elektronikus utazókártyák használatáról, és az ehhez kapcsolódó újdonságokról tartott rendhagyó sajtótájékoztatót tegnap a nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) vezetősége, valamint az utazókártyák kibocsátásáért felelős rendszer munkatársai.

Csuzi István, az OTL vezérigazgatója ismertette a részleteket a mágneses kártyák bevezetésétől egészen a jelenlegi helyzetig, majd terepen is végigkísérhette a sajtó, miként történik a jegyárusító bódékban, a nyugdíjasok számára kijelölt helyszíneken és a jegyautomatáknál e modern utazókártyák kiváltása, illetve feltöltése. Csuzi hangsúlyozta, még 2009-ben indult ez az uniós projekt, amely 2012 nyarára meg is valósult Nagyváradon, de ekkor még csak próbajelleggel működött, majd az idén januártól vezették be a megyeszékhelyen a tömegközlekedésben. Elsőként a fiatal generációt – diákokat, egyetemistákat – célozták meg, mivel ők nyitottak minden újra, majd május 1-jétől a teljes értékű bérletek bevezetése kezdődött el, júniustól pedig a nyugdíjasok is kiválthatják ezeket az új típusú utazókártyákat. A kiváltás határideje egyelőre ez év vége, de valószínűleg ez még meg lesz hosszabbítva. Csuzi hangsúlyozta, hogy a nyugdíjasok számára az önkormányzat által finanszírozott utazási kártyák ezentúl is ingyenesek lesznek, és ezt csak évente egyszer kell majd megújítaniuk, szintén az OTL által kijelölt helyszíneken.

 

Régi és új jegyautomaták

Labancz László, a kereskedelmi részleg vezetője hangsúlyozta, ezeket az árkedvezményes bérleteket – diákoknak, nyugdíjasoknak, fogyatékkal élőknek stb. – a jegyautomatáknál nem lehet feltölteni, meghosszabbítani, csak az erre a célra kijelölt helyszíneken. Elmondása szerint Nagyváradon jelenleg nyolc új típusú jegyautomata működik (ezeknél az elektronikus utazókártyák is feltölthetők, illetve meghosszabbíthatók), de ugyanott a hagyományos jegyek is megvásárolhatók, igaz, 50 banival drágábban, és két régi automata is működik még, amelyeknél csak hagyományos jegyek vásárolhatók. A nyolc, modern jegyautomata még tavaly decemberben lett felszerelve Váradon, és ezeknél az új típusú utazókártyák feltöltése augusztus 12. óta lehetséges a következő helyszíneken: a Bumbacului utcai, az Árpád vezér (ma Ştefan cel Mare) út végi és a Cazaban utcai buszmegállókban, a Körös (ma T. Vladimirescu) utcai Penny üzlet mellett, a Nagyváradi Egyetem előtt, a Ghillányi (ma D. Cantemir) úti villamosmegállóban, a Taksony fejedelem (ma Lipovei) utcában és a megyei kórház előtti buszmegállóban.

 

Az utazókártyák igényléséről

Ioan Purge, az OTL gazdasági igazgatója elmondta, valamivel több mint fél év telt el az első utazókártyák kibocsátása óta, és Nagyváradon eddig 35 ezret adtak ki ezekből, melyek közül körülbelül 4700-at egyetemistáknak, 6300-at diákoknak, 14 ezer teljes értékű bérletet munkavállalóknak. Ezen kívül valamivel több, mint 6 ezer digitális jegy és közel 9 ezer nyugdíjas bérlet lett kiváltva, ám utazáskor ezeknek alig a negyedét érvényesítik az utasok. Egyébként hamarosan, azaz szeptember 2-ától a Cazaban utcai nyugdíjasközpontban is kiválthatják majd az idősek az új típusú bérleteket, e mellet pedig már az Ep. Ioan Suciu utca 1. szám alatt, a Gyermekváros melletti Rogériusz 2. nyugdíjas központban és a Dudek (ma Duiliu Zamfirescu) utca 1. szám alatt hétköznap 8–16 óra között igényelhetők az utazókártyát.

 

Könnyű feltölteni

A sajtótájékoztató után először a Szent László (ma Unirii) téri villamosmegállóban lévő jegyárusító bódét, majd a Dudek utcai központot látogatták meg az újságírók Csuzi vezetésével, végül a Nagyváradi Egyetem előtti jegyautomatánál tettünk próbavásárlást, azaz bemutatták egy elektronikus utazókártya feltöltésének módszerét. Ez a művelet egyébként négy nyelven (románul, magyarul, németül és angolul) vezethető le az automata érintőképernyőjén. A művelet idejére a mágneses utazókártyát a megadott helyre kell helyezni, végül fizetés után egy nyugtát is kézbe kap a vásárló, a kiváltás időtartama pedig alig két-három perc.

Sükösd T. Krisztina