Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Helyi szociális ügyért gyűjt az EMNP

Kristófi Kristóf, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nagyváradi szervezetének elnöke két témáról tartott sajtótájékoztatót tegnap. Első pontban egy nagyváradi kilakoltatási ügyről, mely miatt az EMNP a helyi önkormányzattal fog pereskedni egy szociálisan hátrányos család megmentéséért, míg a második téma a Nagyváradi Demokrácia Központ (DK) új, főutcai székhelyére kihelyezendő névtábla kétnyelvűségét érinti.

Kristófi elmondta, már korábban elhatározták, hogy az önkormányzat működését monitorizálják, majd bemutatta a kilakoltatási ügy elszenvedőjét, Székely Antalt. Az érintett, bár már 54 éve lakik egy Úri utcai (ma Roman Ciorogariu) állami ingatlanban, de egy tavaly elindított per nyomán április 1-jei hatállyal bérleti szerződésének megszűntetését határozták el. Az ügy érdekessége, hogy egy olyan kétoldalú szerződés felbontását állapították meg, amellyel a férfi nem is rendelkezik, hiszen a még 2009-ben lejárt bérleti szerződésének semmilyen meghosszabbítása vagy megújítása nincs a kezében. Szellemileg sérült lányának és beteg feleségének így hiába is próbálták kérvényezni az elmúlt években a szociális segélyt, illetve betegnyugdíjat, mivel bérleti szerződésük nem volt konkrét lakcímre, s bár 90%-os fűtéstámogatásra is jogosultak, ezt sem sikerült lakcím híján megkapniuk. Bár az évek során minden számlájukat igyekeztek a férfi egyetlen kisjövedelméből kifizetni, lassanként a bérleti díjakkal elmaradtak, s mostanra a kilakoltatás szélén állnak.

Helyi

Kristófi elmondta, az eset nem egyedülálló Nagyváradon, és úgy érezte felelősséget, kell vállalnia az ilyen családokért, ugyanakkor kritikát fogalmazott meg a Nagyváradi Ingatlankezelőség és a helyi önkormányzat irányába, akik, mint mondta minden szociális érzékenységet mellőzve döntenek önkényesen, érdekes módon épp a városközponti ingatlanokra vonatkozó hasonló esetekben. Kristófiék most elindították perújrafelvételt, s az EMNP gyűjtésbe is kezdett, hogy a család majdnem 2 800 lejre rúgó ingatlanbérleti adósságát megtérítsék az ügy újratárgyalása előtt. Az adományokat ezúton is várják a DK Fő utca 45. szám alatti irodájába (hétköznap 9-17 óra között), de ha kell házhoz is mennek az 50 lej feletti hozzájárulásokért. Az ügyben a következő telefonszámokon lehet érdeklődni: 0259/220-126, 0770/114-116, 0744/882-978.

A második pontban Kristófi arról beszélt, hogy a DK elköltöztetése nyomán újra kellett kérvényezniük a névtábla kifüggesztését, amit az önkormányzat elutasított, mondván nem felel meg az 1206/2001-es kormányhatározat 12. bekezdésének, miszerint egyforma méretben, színben, stb. kell mindenkor feltűntetni a kisebbségi nyelvű feliratot a többségivel. Ennek az észrevételnek részben örültek is, mondta Kristófi, hiszen ezzel legalább példát statuálhatnak az eddig a kétnyelvűség megfelelő használata tekintetében „elhanyagolt” közintézmények számára is.

Tóth Gábor