Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Helyet kapott a szobor

A Rhédey-kertben (ma Bălcescu park) három négyzetméternyi területet kapott használatba a Tikvah Egyesület azért, hogy szobrot állítsanak a holokauszt váradi gyermekáldozatainak. A szobor elhelyezése jelkép-értékű, 1944-ben ugyanis innen indultak a váradi zsidókat a haláltáborokba szállító vonatok.

16

A három négyzetméteres terület használatba adásáról szóló döntést június végén hagyta jóvá a nagyváradi önkormányzati képviselőtestület. A szobrot a Rhédey-kert Teszler Emíliától, az egyesület vezetőjétől megtudtuk, hogy mintegy három éve dolgoznak önkéntesen azért, hogy ez az emlékhely megvalósuljon. Bár Heyman Éva (1931–1944) neve fennmaradt, a szobor az összes gyermekáldozatnak emlékét őrzi majd, mondta Teszler Emília. Az egyesület vezetője azt is hozzátette: a héten aláírják az önkormányzattal a  szerződést, majd kérelmezik a szükséges engedélyeket, kiöntik az alapot a talapzatnak, végül Angliából Váradra szállítják Flor Kent alkotását. Sok még a bizonytalan tényező, de várhatóan szeptemberben felavathatják a szobrot, tette hozzá.

A padon ülő kislányt ábrázoló szobor tervét képünkön láthatják, helyet a park keleti bejáratánál jobb oldalon kap majd, a padsorok előtt.

F. N. L.