Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hegyközszáldobágyi szüreti mulatság

Örömteli nap köszöntött szombaton a száldobágyiakra: hívogatni indultak a helyi fiatalok szüret alkalmából. Délben, a harangszó hallatán a település református temploma előtt gyülekeztek a szüreti táncosok, majd katonás meneteléssel vonultak a templomba, ahol Kelemen István száldobágyi református lelkipásztor prédikációja fogadta őket, aki hangsúlyozta a jelenlévőknek, hogy kiváltságosak, mert ápolhatják hagyományokat és szép gesztus, hogy minden évben istentisztelettel kezdődik a szüreti mulatság. Jeremiás próféta 14:14 versével indította útjukra a fiatalokat, amelyben kifejtette, hogy „…az ige, nem kérésre érkezik, az az élő  Isten ajándéka. Nem megrendelt áldás, hanem ajándékba kapott áldás!” Ha nem is a szüretről szól az ige, akkor is szól a szüreti táncosoknak is és mindenkinek.

A szüreti táncosokkal (középen, balról jobbra): Úr-Szebeni Emőke, Szebeni Sándor alpolgármester, Kelemen István lelkipásztor., Úr-Szebeni Anita, Patri Zoltán kántor Tarsoly Normen felvétele

A szüreti táncosokkal (középen, balról jobbra): Úr-Szebeni Emőke, Szebeni Sándor alpolgármester, Kelemen István lelkipásztor., Úr-Szebeni Anita, Patri Zoltán kántor
Tarsoly Normen felvétele

Balogh Gréta és Finta Ricsi Fotó: Tarsoly Normen

Balogh Gréta és Finta Ricsi
Fotó: Tarsoly Normen

Az istentisztelet után a feldíszített szekerekkel 13 órakor elindultak hívogatni a fiatalok. Az első táncukat a száldobágyi kultúrház előtt járták el, majd a tíz párból álló csapat elindult Hegyközújlak irányába. Újlakról Hegyközpályi fele mentek tovább, ahol egy rendhagyó esemény keretében 15 órakor a pályi kultúrházban találkoztak a hegyközpályi társastánccsoporttal. A társastáncosok gálabemutatójukat tartották. Ennek keretében bemutatták a jelenlévőknek kéthavi munkájukat Vékony Tibor tánctanár vezetésével. A száldobágyi hívogatók megérkeztével eljárták szüreti táncukat, majd a társastánccsoport lépett fel a közönség előtt, akik tapssal jutalmazták őket. Ezt követően Somogyi Lajos, Hegyközpályi község polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, szülőket és gyermekeket. Az alkalmat kihasználva elmondta, hogy biztosít mindenkit arról, hogy továbbra is támogatja a társastánctanfolyamot a polgármesteri hivatal segítségével, mert fontosnak tartja a fiatalok fejlődése érdekében ezt, a Bódi László hegyközújlaki tanácsos általi kezdeményezést.

Úton Pályi és Újlak között Fotó: Tarsoly Normen

Úton Pályi és Újlak között
Fotó: Tarsoly Normen

A száldobágyi kultúrházban táncolnak a fiatalok Fotó: Tarsoly Normen

A száldobágyi kultúrházban táncolnak a fiatalok
Fotó: Tarsoly Normen

A száldobágyi fiatalok a táncgála után muzsikaszóval és egy száldobágyi lovarda diákjai négy lovasának kíséretében vonultak végig az utcákon. Pályi után Hegyközszáldobágyon fejezték be útjukat este nyolc körül. A hívogatók legfiatalabb párosa Balogh Gréta, 9 éves táncos és párja, Finta Ricsi, 11 éves táncos volt. Minden megállójuk alkalmával Almási Tamás olvasta fel a hívogató szövegét, majd eljárták szüreti táncukat. A felkészítőik immár ötödik éve Úr-Szebeni Anita és nővére Emőke. Ebben az évben a másfél hónapos felkészülés alatt segítette munkájukat Balogh Ernesztina is. Minden évben csodálatos és változatos koreográfiát állítanak össze a táncosoknak.

Újlakon hívogatás közben  Fotó: Tarsoly Normen

Újlakon hívogatás közben
Fotó: Tarsoly Normen

A hegyközpályi társastánccsoport Vékony Tibor táncoktatóval  Fotó: Bódi László

A hegyközpályi társastánccsoport Vékony Tibor táncoktatóval
Fotó: Bódi László

A hívogatás végeztével a szülők meleg vacsorával várták a hosszú útról visszatérő gyermekeiket. Este kilenckor megkezdődött a szüreti mulatság a száldobágyi kultúrházban. Népes közönség előtt éjféli táncukat is bemutatták. A hatalmas tapsvihart követően, többszöri visszahívás után Szebeni Sándor, Hegyközpályi község alpolgármestere, száldobágyi lakos, a rendezvény egyik főszervezője köszöntötte a jelenlévőket, majd Kolozsvári Edit, a táncosok nevében köszönte meg minden szülő és gyermek áldozatos munkáját. A köszöntőket követően kezdetét vette az önfeledt mulatozás, amely egészen a hajnali órákig tartott.

Tarsoly Normen