Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hegyközpályiban hisznek a jövőben

A hétvégi Hegyközpályi Napok jeles eseménye a Magyar Összefogás Parkjának, valamint a helyi iskolának és óvodának az átadása volt. Mindenki találhatott magának megfelelő programot, ugyanis a sportrendezvények mellett szórakoztató műsorokból sem volt hiány. A gyülekező fellegek és a kevés eső sem vette el a szép számban összegyűltek kedvét az ünnepléstől.

Néhány héttel ezelőtt Pályiban alkotótábort szervezett a helyi RMDSZ és a református egyházközség, valamint nem utolsósorban Nagy Géza csicsói szobrászművész. Anyaországi, erdélyi, felvidéki és szlovéniai szobrászok és festőművészek vettek részt az egyhetes rendezvényen.

A szoborpark Pályiban (Fotó: Tarsoly Normen)

A szoborpark Pályiban (Fotó: Tarsoly Normen)

Színes virágokkal teli mezőket festettek a vásznakra, valamint borospincéket, falusi házakat, gémeskutakat, Hegyköz szép tájait. A festmények egyikén tiszteletből és szeretetből megörökítették Szabó Károly néhai pályi kántort is. A szobrászok eközben faragtak. Többek között Árpád nagyfejedelemről, Géza fejedelemről, Szent István királyról, Hunyadi Jánosról, Bocskai István fejedelemről és Lorántffy Zsuzsannáról készült faszobor. A festmények egy részét Pályiban hagyták a művészek, a szobrok pedig az új parkot ékesítik.

Találkozott a múlt, a jelen és a jövő

Az átadón Somogyi Lajos pályi polgármester szólalt fel először. Elmondta, az RMDSZ-nek köszönhetően – mióta tíz évvel ezelőtt levált a település Csatártól – sokat fejlődött Pályi. Ezután megköszönte a park kialakításában résztvevőknek a munkáját, valamint a segítséget és támogatásokat, majd átadta a szót Fodor Tamásnak, Magyarország kolozsvári konzuljának, aki kifejezte örömét, hogy egy összetartó magyar közösséget ismerhetett meg Pályiban. Azt kívánta, hogy a magyarságtudat jelképe legyen ez a szoborcsoport, majd hozzátette, ez a park a bizonyíték arra, hogy létezik magyar összefogás, hagyományőrzés, amit továbbadhatnak az utókornak.

Somogyi Lajos, Fodor Tamás, Kriza Ákos miskolci polgármester, Pásztor Sándor váradi RMDSZ-szes önkormányzati képviselő, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának vezetője, Cseke Attila, Kovács Kálmán, Zsáka (Hajdú-Bihar megye) nagyközség polgármestere, Vitályos Barna csatári polgármester, Tóth Gyula csatári alpolgármester, Lőrincz Lajos borsi alpolgármester, Almasán Mónika, Tóth Olga pályi tanítónő, Úr Szebeni Gyöngyi Irma száldobágyi tanítónő és Molnár Júlia újlaki tanítónő (Fotó: Tarsoly Normen)

Somogyi Lajos, Fodor Tamás, Kriza Ákos miskolci polgármester, Pásztor Sándor váradi RMDSZ-szes önkormányzati képviselő, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának vezetője, Cseke Attila, Kovács Kálmán, Zsáka (Hajdú-Bihar megye) nagyközség polgármestere, Vitályos Barna csatári polgármester, Tóth Gyula csatári alpolgármester, Lőrincz Lajos borsi alpolgármester, Almasán Mónika, Tóth Olga pályi tanítónő, Úr Szebeni Gyöngyi Irma száldobágyi tanítónő és Molnár Júlia újlaki tanítónő (Fotó: Tarsoly Normen)

 

„Fontos, hogy a mi dolgainkról mi döntsünk!” – jelentette ki Cseke Attila RMDSZ-szes parlamenti képviselő. Példaként egyebek mellett Szentjobbot említette, hiszen Berettyócsohajról (ahol többségében románok laknak) a magyar településre költözött vissza a községközpont. „Minden népnek tisztelnie kell a múltját” – hangsúlyozta a politikus. A magyar történelmi nagyjainkat ábrázoló szoboralakok révén a múlt, a megmaradt, hagyományát őrző helybeli magyarság által a jelen, a felépített tanintézet révén pedig a jövő találkozott aznap, fejtette ki a képviselő. „Ahol óvodát építünk, jövőt építünk” – fogalmazott.

Remény és megmaradás

Katona János pályi lelkipásztor végignézte a nemzetünk nagyjairól készült szobrokat, felelevenítette a magyar történelmet. Szent István, Szent Imre, IV. Béla – sorolta. Az utóbbiról elmondta, a tatárjárás után egybefogta a nemzetet. A lelkész ezután Hunyadi János nándorfehérvári nyertes csatájára tért rá. Egyes történészek azt vallják, ha nem győzött volna a hadvezér, a mecsetek uralnák Európát. Amikor megszólalnak a harangok, arra emlékeztetnek, hogy a magyarok megállították a törököket.

Katona János

Katona János

„Mit mondanának e szobrok, ha beszélni tudnának – tette fel a kérdést a lelkész. Ha megkérdeznék, megőriztük-e azt az örökséget, amit reánk hagytak, mit válaszolnánk nekik?” Feleletképpen elmondta, az idő folyamán olykor rosszul cselekedtünk, ám bíztatóan hozzátette, nyelvünket megtartva, hittel és visszanyert reménnyel új dolgokat vihetünk véghez.

Almasán Mónika pályi iskolaigazgató örömtelinek nevezte a napot. „Aki iskolát épít, hisz a jövőben, a megmaradásban” – jelentette ki. Elmondta, ezzel egy régi álom valósult meg.

Gyermekprodukciók és mulatságok

A beszédek után az egybegyűltek megtekinthették a pályi óvodások zenés, táncos és verses produkcióját, majd Somogyi Lajos és Cseke Attila felavatta a helyi óvodát. Miután elvágták a szalagot, a jelenlévőket körbevezette a polgármester az új épületben, ahol az alkotótáborban készült festmények is ki voltak állítva.

Cseke Attila és Somogyi Lajos felavatja az óvodát (Fotó: Tarsoly Normen)

Cseke Attila és Somogyi Lajos felavatja az óvodát (Fotó: Tarsoly Normen)

A jó hangulatot a délutáni zápor sem tudta elmosni. A színpadi produkciók a hegyközszáldobágyi akácos réten zajlottak, először a községbeli iskolások és óvodások léptek fel. Ezután hagyományos karate-bemutató volt, majd fellépett Martin Tímea, utána a Cleavers tánccsoport előadását tekinthették meg a jelenlévők. Kurucz Anita és az AmazonÁsz után magyarországi fellépők koncerteztek: Dred & Doris és a Desperado. A szórakozás szombaton, akárcsak vasárnap hajnalig tartó szabadtéri bulival folytatódott, a zenéről DJ Extrem gondoskodott. A pályi menettánccsoport műsorával kezdődött a vasárnapi program, majd a pályi óvodások és iskolások produkcióival folytatódott. Az Easy Rider koncertje után a Dreamers lépett fel, majd Mohácsi Brigitta énekelt, őt követte a magyarországi Dupla Kávé.

 

Sokan vettek részt a kétnapos rendezvényen. Többen együtt is énekeltek az előadókkal, akiket sokszor tapsoltak vissza. A fellépők ráadásdalokkal hálálták meg a gesztust. A családias hangulatú rendezvény tűzijátékkal zárult.

Ladányi Norbert