Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Háziorvosi beutalóval ingyen

Érmihályfalva járóbeteg-rendelőjének orvosmenedzsere arról tájékoztatta lapunkat, hogy ezentúl ingyenes lesz a gyermekgyógyászati, a radiológiai, illetve az echográfiai szakrendelés, ha a betegek háziorvosi beutalóval érkeznek. Oreste Straciuc azt is elmondta, utóbbi azért jöhetett létre, mert az általa menedzselt magánintézmény szerződést kötött az egészségbiztosító pénztárral annak érdekében, hogy Mihályfalva és vonzásköre térítésmentesen vehesse igénybe a felsoroltakat.

haziorvosi 1

Dr. Oreste Straciuc orvosmenedzser

Utóbbi közlemény jó hírnek számít az Érmelléken, mivel a hazai egészségügyi rendszer gyökeres átalakulás előtt áll. Az új rendelkezések az év második felétől már jelentősen korlátozzák a biztosítottaknak nyújtott szolgáltatások körét. A szaktárca viszont azt állítja, hogy valójában az egészségügyi alapcsomag bevezetésével a polgárok több, és minőségileg jobb szolgáltatásban részesülnek majd.

Eddig a biztosítással rendelkezők korlátozások nélkül férhettek hozzá az állami egészségügyi rendszerben nyújtott valamennyi – ingyenesnek mondott – szolgáltatáshoz, de a gyakorlatban a legtöbb ellátásért fizetniük kellett. Érdemes tudni, hogy az új egészségügyi csomag kiterjed a biztosítással nem rendelkezőkre is: a járvány-megelőzési és a sürgősségi ellátásra, illetve tartalmazza a szülés ingyenes levezetését is.

Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter szerint az új szabályozások fokozatosan kiküszöbölik a román egészségügy legsúlyosabb problémáit, beleértve a csalásokat is. Románia ebben az évben 6,8 milliárd eurót költ az egészségügyre, és noha az ágazatra szánt források az elmúlt tíz évben csaknem megduplázódtak, a szolgáltatások minőségében a változások alig érzékelhetők.

Sütő Éva