Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Házak és emberek épülnek

A belényesi Habitat for Humanity szervezet önkéntes-programjának keretében jelenleg ötven középiskolás dolgozik szociális lakások felépítésén Bihar megyében. A lelkes csapat magját 21 Észak-.Írországi diák képzi, akik a YouthBuild – vagyis a fiatalok épülési programja – keretében érkeztek Romániába. A program kettős jelentőséggel bír: egyrészt a szegények lakhatási körülményeinek biztosítására szolgál, másrészt pedig arra, hogy a fiatalok az önkéntes munka révén kiváló emberekké épüljenek. Az ír kollégákkal vállvetve két nagyváradi tanintézmény, a Gojdu és az Eminescu líceumok diákjai is segédkeznek a Habitat projektjeiben.

hazak 2

„A YouthBuild program három éve alatt 34 Észak-Írországi iskola közel 200 diákja szerezhetett tapasztalatokat emberségről és összefogásról lengyelországi és romániai építkezéseken. Ez a program elsősorban a 16–18 éves diákoknak szól, akik megtanulhatják, hogyan dolgozzanak csapatban, fejleszthetik önbizalmukat, és olyan tevékenységekben szerezhetnek jártasságot, amelyekkel a mindennapi életük során nem találkoznának” – nyilatkozta Jan Lindsay, önkéntes-koordinátor.

hazak 4

A hagyományokhoz híven a külföldi diákok nemcsak munkával töltik romániai tartózkodásukat, hanem különböző programokon is részt vehetnek. Többek közt részt vesznek majd egy hagyományos néptánc-esten, megkóstolják a helyi gasztronómiai jellegzetességeket és ellátogatnak majd a Félix-fürdőre, Nagyváradra és a Medve-barlangba is.

Dicséretes, hogy a ír társaikhoz hasonlóan a váradi diákok is úgy döntöttek: feláldoznak néhány napot a nagyvakációból, amit munkával töltenek ahelyett, hogy strandra mennének vagy más szórakozás után néznének.

hazak 1

„Azért csatlakoztunk ehhez a kezdeményezéshez, mert szeretnénk fejleszteni a diákok szociális érzékenységét, az embertársaik iránti szolidaritást és hogy bebizonyítsuk: a mai világban is lehetünk altruisták, fegyelmezettek és állhatatosak. Azért is vállaltuk fel a munkát, mert megértjük, mekkora segítséget nyújthatnak a diákok a közösség problémáinak enyhítésében, és szeretnénk, ha egészséges hozzáállást fejlesztenénk ki a munkával és a munka konkrét eredményével kapcsolatban. Akarunk, tudunk, és képesek vagyunk rá, hogy segítsünk. Ha nem mi, akkor ki fog? Ha nem most, akkor mikor?” – nyilatkozta Florica Creţiu, a romániai önkéntesek vezetője.

A program keretében a diákok két szociális otthon falait és tetőszerkezetét alakították ki, több másik épület alapjait is lefektették a belényesi Habitat és a nagyváradi önkormányzat által indított Lakások egy biztos jövőért elnevezésű program keretében.

Sz. G. T.