Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hazai témák uniós szemüvegen át

Két napig brüsszeli levegőt szívhattak kihelyezett frakcióülésükön az RMDSZ képviselői és szenátorai. Az Erdélyi Riport munkatársa, Cseke Péter Tamás az RMDSZ külügyi titkárát, Vincze Lórántot, Borbély László képviselőt és Biró Rozália szenátort kérdezte azokról a magyar közösséget is érintő európai bizottsági információkról, amelyekhez első kézből jutottak hozzá a belga fővárosban.

Első kézből szerezhettek információkat az Európai Bizottság és az Európai Parlament működéséről múlt heti kétnapos kihelyezett frakcióülésükön Brüsszelben az RMDSZ képviselői és szenátorai. A honatyák a magyar és a román uniós biztossal, Andor Lászlóval és Dacian Cioloş-sal, illetve Johannes Hahn regionális politikákért felelős biztos kabinetfőnökével is találkozhattak. „Saját bőrükön tapasztalhatták, mennyire merev keret tud lenni az Európai Bizottság, és ha feszegetni próbálod ezt a keretet, akkor kiderül, hogy semmit sem enged: nem lehet kitörni abból a bürokratikus keretből, ami jellemzi Brüsszelt” – számolt be az Erdélyi Riportnak a kihelyezett frakcióülés egyik szervezője, Vincze Loránt.

er 23 brusszel2

Az RMDSZ külügyi titkára arra utalt, hogy a Johannes Hahn kabinetfőnökével tartott találkozón elhangzott: az Európai Bizottság nem kíván beleszólni egyetlen tagállam régióátalakítási döntéseibe sem, így a magyar közösség Brüsszel részéről nem számíthat támogatásra, ha kedvezőtlen lesz számára a román közigazgatási reform. „Kelemen Hunor szövetségi elnök és Borbély László alelnök átadta a kabinetfőnöknek az RMDSZ régióátszervezésről szóló a tanulmányát, amely tartalmazza azt is, hogy milyen káros következményekkel járnak a bukaresti régióátalakítási elképzelések. A dokumentumot átvették, de pontosan tudjuk, hogy Brüsszelnek nem lesz módja hatni erre a folyamatra, csupán Bukarestben lehet odahatni, hogy ez a döntés más irányt vegyen” – magyarázta Vincze.

A külügyi titkár szerint a brüsszeli merev álláspontok láttán egy, az RMDSZ-hez hasonló politikai szervezet egy dolgot tehet: más kitörési pontokat keres. Ilyen kitörési pont szerinte az európai polgári kezdeményezés, amely egyetlen napirendi pontja volt az RMDSZ tulajdonképpeni kihelyezett frakcióülésének. A megbeszélésen Vincze Loránt tájékoztatta a képviselőket a kezdeményezésről, majd számba vették a következő időszak tennivalóit ezen a téren. A honatyák megtudhatták, hogyan néz ki a polgári kezdeményezés szabályozása, hova jutott el eddig az RMDSZ ebben az ügyben a partnereivel, s mit tartalmaz a Minority SafePack kisebbségvédelmi csomag. A képviselők és szenátorok hozzászóltak a témákhoz, ötletek hangzottak el arra, milyen stratégiát kell követni az aláírásgyűjtéskor. „Ez az RMDSZ számára a legfontosabb külpolitikai tennivaló a következő időszakban” – hangsúlyozta Vincze. Az RMDSZ által előkészített kisebbségvédelmi kezdeményezés végleges szövegét a FUEN két hét múlva sorra kerülő kongresszusán fogadja el, majd ezt követően regisztrációra nyújtja be az Európai Bizottsághoz.

 Olvassa el a teljes cikket az Erdélyi Riport oldalán!