Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hatékonyabbak a fogyasztóvédők

Tegnap délelőtt értékelte ki a Bihar Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség (CJPC) vezetője Giani Cătălin Bura (képünkön középen) az idei év első felében tett intézkedéseiket a kormánybiztosi hivatal kollégiumának keretében. A fogyasztóvédelmi felügyelő beszámolt az idei év első hat hónapjában végzett ellenőrzésekről, valamint arról, mit terveznek az elkövetkezendő időszakra munkájuk hatékonyabbá tétele érdekében.

hatekonyabbak mikrofonba beszelot vagni

Az említett időszakban a CJPC 1684 vizsgálatot folytatott Bihar megyei cégeknél és egyéni vállalkozóknál. Több mint ezer esetben észleltek szabálysértéseket, amelyek közel hétszáz esetben pénzbüntetéssel is jártak, ezek összege több mint két és fél millió lej. A legtöbb büntetést a nem élelmiszeripari szolgáltatások területén osztották ki.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a tavalyi év ugyanezen időszakával való összevetés pozitív változást mutat, ugyanis 2016 januárjától–júniusáig sokkal több volt a szabálysértés és a büntetés, is mint az idei év első felében. Az idei év első felében majdnem egymillió lejjel kevesebb volt a büntetések összege, mint 2016 első felében.

A fogyasztóvédelmiek együttműködtek többek között a Bihar Megyei Tanáccsal, a Bihar Megyei Tanfelügyelősséggel, és az Adóhivatallal (ANAF) is, így több helyre jutottak el, például iskolákba, ahol a tanulóknak járó élelmiszereket vizsgálták.

A CJPC az év első felében több tematikus vizsgálatot is tartott, ezek során egy bizonyos csoportba tartozó szolgáltatókat kerestek fel, például az élelmiszerboltokat vagy éttermeket.

Giani Cătălin, az első félév tevékenységei mellett terveikről is beszélt. Mint mondta, mindenképp igyekeznek a lakosságot tájékoztatni  arról, hogy joguk van panaszt emelni, ha szabálytalanságot észlelnek, legyen szó akár boltokról, éttermekről vagy bármilyen más szolgáltatást kínálókról. Emellett továbbra és célként tekinti a CJPC az együttműködést az önkormányzatokkal, hogy hatékonyabban kezelje a fogyasztók által tett panaszokat, növeljék a vizsgálatok számát és több tematikus vizsgálatot indítsanak a jövőben.

Vincze-Nagy Anikó