Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Határon átnyúló kulturális együttműködés

Nagyvárad–Debrecen. Kulturális kapocs címmel együttműködési szerződéseket írtak alá nagyváradi, Bihar megyei, illetve debreceni, Hajdú-Bihar megyei kulturális intézmények vezetői.

Az aláírók egy csoportképhez is összeálltak   Fotó: Bihar Megye Tanácsa

Az aláírók egy csoportképhez is összeálltak
Fotó: Bihar Megye Tanácsa

A megjelenteket házigazdaként Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója, dr. Papp László, Debrecen polgármestere, az esemény tiszteletbeli védnöke, Cseke Attila az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője és Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök, az esemény védnöke köszöntötte.

Az aláíró felek azt vállalták, hogy lehetőleg évente egyszer programokat valósítanak meg a másik fél székhelyén, szem előtt tartják a szakmai konferenciák, képzések stb. közös szervezését, illetve folyamatos szakmai konzultációt folytatnak. Fontos része a megegyezésnek, hogy a felek az együttműködés során kiemelten segítik a Debrecen 2023 Európa Kulturális Fővárosa pályázat sikeres előkészítését.

Elsőként a nagyváradi Szigligeti Színház nevében Czvikker Katalin, a debreceni Csokonai Színház nevében pedig Ráckevei Anna igazgató írta alá az együttműködést, és szintén a Szigligeti Színház főigazgatója látta el kézjegyével Lilliput Társulat és A Nagyvárad Táncegyüttes nevében a szerződéseket. A debreceni Vojtina Bábszínház nevében Asbóth Anikó igazgató, a Debreceni Népi Együttes részéről pedig Hercz Vilmos művészeti vezető írta alá az együttműködést.

Somogyi-Tóth Dániel és Tódor Albert, a cívis városi és a váradi filharmónia igazgatója, valamint Dani János, a debreceni Déri Múzeum igazgatóhelyettese és Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója szintén ellátta el kézjegyével az együttműködési szerződéseket, a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár és a Bihar Megyei Gheorghe Şincai Könyvtár nevében pedig Kovács Béla Lóránt és Ligia Mirişan írt alá. Szintén együttműködésre lépett a Debreceni Művelődési Központ és a Bihar Megyei Kulturális, Hagyományőrző és Népszerűsítő Központ, nevükben Jantyik Zsolt és Mircea Jacan igazgatók írtak alá szerződést.