Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hatalmasat bukott a PNL

Hatpárti palament alakulhat a vasárnapi választásokat követően, amelyeket nagy fölénnyel nyert meg a Szociáldemokrata Párt (PSD). Az RMDSZ támogatottsága 6,26 százalékos – derült ki a Központ Választási Bizottság (BEC) honlapján közzétett majdnem végleges eredményekből.

hatalmasat bukott

A BEC honlapjára az éjszaka folyamán a voksolás után készült jegyzőkönyvek 99 százalékát töltötték fel, miután 6,8 millió szavazatot számoltak meg a leadott 7,2 millió közül – írta a Mediafax hírügynökség. A szavazási részvételi arány 39,5 százalékos volt.

Az előző esti exit pollok után a részeredmények is igazolják, hogy magabiztosan átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt az RMDSZ színeiben indult – a Magyar Polgári Párt két jelöltjét is parlamentbe juttató – magyar összefogás. Az RMDSZ-listára a voksok 6,2 százalékát adták, ami közelít a magyarság országos 6,5 százalékos számaranyához.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) több mint 45 százalékkal nyerte meg a választásokat, a Liberálisok és a Demokraták Szövetsége (ALDE) is kényelmesen bejut a parlamentbe 6,1 százalékkal. A PSD-nek és az ALDE-nek így meglesz a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többség. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) 20 százalékon áll, az internetgeneráció lázadóit tömörítő, idén alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig 8,4 százalékot ért el.