Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hatalmas szuperhold várható hétfőn

Hetven éve nem látott méretében fog ragyogni a Hold november 14-én, hétfőn. A jelenség 14 százalékkal nagyobbnak és 30 százalékkal fényesebbnek tűnik majd, mint egy átlagos telihold. Hasonlóra legutóbb 1948-ban volt példa, és 2034. november 25-ig nem is ismétlődik meg. Ez nemcsak az év legnagyobb szuperholdja, hanem a 21. század eddigi legnagyobb szuperholdja lesz – jelentette be a NASA.

hatalmas szuperhold

A szakértők szerint a világ különböző pontjain élő emberek különbözőképpen érzékelik majd a jelenséget. Tiszta égbolt esetén előnyben lesznek a nagyvárosok lakói, a viszonyítási alapul szolgáló magas házak tükrében ugyanis szembetűnőbb lesz, hogy a Hold jóval nagyobb a szokásosnál. Másrészről a legteljesebb vizuális élményben azok a szemlélők részesülnek majd, akik a mesterséges világítástól távol eső, sötét helyről szemlélik a jelenséget.

De mit is nevezünk szuperholdnak? A Hold nem szabályos kör alakú, hanem elliptikus pályán mozog a Föld körül, amelynek legkisebb sugara 48 280 kilométerrel közelebb van a bolygónkhoz, mint a legnagyobb. A köznyelv szuperholdnak nevezi, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor lesz a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb. A kifejezést egy asztronómus találta ki 1979-ben, de a csillagászok nem használják, mert nincs tudományos jelentősége a holdtölte és a földközelség egybeesésének.

Évente változó, hogy hányszor fordul elő ez a jelenség. Volt olyan év, hogy ilyen egybeesés egyszer sem fordult elő, de olyan év is akadt, amikor többször is láthattunk ilyet. 2016-ban például 14 földtávoli és 13 földközeli holdállás van, de ezek közül mindössze csak egy alkalom, november 14-e esik egybe a telihold időpontjával.

Sz. G. T.