Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hatalmas EU-s büntetés várható

A múlt héten több Bihar megyei sajtóorgánum foglalkozott a lepusztított püspökfürdői tavirózsa rezervátummal, illetve a „felelősök” felelőtlenségét is nem egy cikkben firtatták. Talán ez is szerepet játszott abban, hogy tegnap délelőtt a tavirózsa rezervátum felügyeletét elvállaló Körösvidéki Múzeum igazgatója, Aurel Chiriac és a múzeum vezető biológusa, Radu Huza sajtóértekezletet tartott a végveszélybe sodródott egykori természeti ritkaságnak számító tavacskáról, mely mára csak egy iszapos pocsolya.

hatalmas1

A püspökfürdői termáltavacska vizszintje pár hónap alatt 1, 70 cm-t apadt

A tavat tápláló forrás az elmúlt egy év alatti törvénytelen termálvíz-kitermelés miatt kiapadt. Ennek következtében pedig a tóban élő ritka növény és állatfajok (például a piros szárnyú kelén (Scardinius Erythrophthalmus var. Racoviţă) és a híres hévízi tündérrózsa Nymphaea lotus var. thermalis) is pusztulásra lettek ítélve. Ahhoz képest, hogy az egykori rezervátum világszerte ritkaságszámba ment, (a tudósok sem értették, hogyan lehetséges egy ilyen nílusi flórával és faunával rendelkező természetes rezervátum a mérsékelt égöv alatt) a romániai rablógazdálkodás következtében szinte a nagynyilvánosság előtt zajlott a tavacska legyilkolása.

A tegnapi sajtótájékoztatón a múzeumigazgató és a vezető-biológus nem éppen meggyőző magyarázkodásba kezdett, azt állítván, hogy noha a huszonnegyedik órában vannak, vagy éppen ezután (!?), meglátásuk szerint még meg lehet menteni a püspökfürdői tavirózsás tavat. Chiriac leszögezte, azért is hívták össze tegnap a sajtótájékoztatót, hogy „korrekt dialógus” alakulhasson ki a sajtó és a múzeum rezervátumfelelősei között, elkerülve azt, hogy találgatások, vádaskodások kerüljenek a nagynyilvánosság elé. Az igazgató ezen állítása már csak azért is figyelemreméltó, mivel az elmúlt hetekben szerkesztőségünknek is akadt afférja a múzeum biológusaival emiatt, mert azok egyszerűen megtagadták tőlünk az információt, mondván, hogy nem tetszik nekik, hogy megszellőztettük a rezervátum pusztulásának titokzatos okait. A tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a múzeum továbbra is foglalkozni fog a rezervátum megmentésével és részt vesznek azon a szeptemberi fővárosi találkozón, mely a környezetvédelmi minisztérium védnöksége alatt fog zajlani, ahol megvitatják, hogyan lehetne megmenteni a legyilkolt rezervátumot. Chiriac szerint az sem tett jót a rezervátum sorsának, hogy az elmúlt években igencsak nagy forgalom volt a környezetvédelmi miniszter bársonyszékében, így a minisztériumban uralkodó káosz miatt egyetlen miniszternek sem volt ideje arra, hogy érdemben megismerje a püspökfürdői helyzetet. Ami a környezetvédelmi minisztérium hirtelen érdeklődését illeti, valószínűleg az a fő oka, hogy Románia hatalmas EU-s pénzbírságot várhat amiatt, hogy egy világszerte ritkaságszámba menő természetvédelmi helyet hagytak ily módon tönkremeni. Márpedig a várható büntetés előreláthatóan euró milliókra fog rúgni, tehát sokkal többe, mint amennyibe a tó megtartása és megmentése került volna. Chiriac kihangsúlyozta, hogy a múzeum rezervátum-felelősei nem hibáztathatóak amiatt, hogy a termáltó mellett a hatóságok szeme láttára, nyilvánosan ment, megy a termálvízlopás, s az is egyértelmű, hogy ez okozta a rezervátum élővilágának pusztulását. Huza azt is elmondta, 1982-ben már volt egy, a mostanihoz hasonló eset, mikor a püspökfürdői tó szinte teljesen kiszáradt, a forrás kiapadt, s emiatt egy évig nem mutatkozott élet a tóban. Az akkori kommunista hatóságok azonban igen erélyesen léptek fel a rezervátum megmentésében, felelősségre vonták a termálvizet illegálisan kitermelőket, s ennek köszönhetően 1984-re a forrás újra beindult s a tavacska életre kelt. Így (a múzeum munkatársai szerint) igenis van esély arra, hogy a rezervátumot meg tudják menteni, s a galaci és gödöllői biológusok segítségével mesterségesen szaporított halakat és csigákat újra vissza lehet majd telepíteni.

Szőke Mária