Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hatalmas bírság a fakivágásokért

Miután a nagyváradi önkormányzat saját hatáskörben múlt héten, kedden elrendelte a Szent László (ma Unirii) téri kilenc tölgyfa kivágását, valóságos harc alakult ki a városháza és a Bihar megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) között, ugyanis a Környezetőrség (Garda de Mediu) 40 ezer lejre bírságolta az önkormányzatot az engedély nélküli fakivágásokért, az APM pedig nyíltan szembement az elöljáróság zöldövezet-romboló gyakorlatával.

A nagyváradi főtér átépítésének megkezdésekor a munkálatokat megrendelő önkormányzat kérvényezte az APM-től a Szent László tér keleti oldalában, a Fekete Sas-palota és a Holdas templom közötti tölgyfasor kivágására az engedélyt. A környezetvédelmiek azonban nem hagyták jóvá az elöljáróság tervét, nem adtak engedélyt a kilenc tölgyfa kivágására, sőt azt tanácsolták, hogy a csodával határos módom megmaradt fákat őrizzék meg és foglalják bele a térfelújítás tervébe.

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland

Mircea Mălan nagyváradi alpolgármester, akinek bevallottan a szája íze szerint készítették el a jelenlegi, már megvalósítás alatt lévő térfelújítási tervet, nem hagyta alább: amit ő eldöntött, annak úgy kell lennie. Annak ellenére, hogy az APM nem hagyta jóvá a tölgyfák kivágását, az önkormányzat mégis elrendelte a pusztítást. Kedden felbúgtak a láncfűrészek, és pár óra alatt valamennyi egészséges fát tövestől kivágták, feldarabolták, és el is szállították. Mára egyetlen fa, bokor sem maradt a váradi főtéren.

Az önkormányzat az általános felháborodásra azzal védekezett, hogy a kilenc tölgyfa helyett az egész téren 137 facsemetét és díszbokrot ültetnek – azt azonban még az elemista diákok is tudják, hogy a frissen elültetett fák csak évtizedek múlva bocsátanak ki annyi oxigént, amennyit termeltek a tölgyek, arról nem is beszélve, hogy ezek árnyékot sem vetnek majd a kővel borított főtérre, nem lesz hol meghúzódni a nap tűző sugarai elől.

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland

Amikor a hatóságok is boncolgatni kezdték az önkormányzat tendenciózus fakivágási eljárását, Mircea Mălan azzal a magyarázattal állt elő, hogy tulajdonképpen nem is volt szükség az APM engedélyére a tölgyfasor kivágásához, ugyanis az előző térfelújítási terv engedélyeztetésekor már megkapták a jóváhagyást. Azt azonban elfelejtette elmondani az elöljáró, hogy az előző tervet – amit a neves váradi műemlékvédelmi szakmérnök, Emődi Tamás közreműködésével és jelentős lakossági véleményezéssel egy másik tervezőiroda, a Proiect Bihor készített el – a sutba dobták, és az elöljáróság tavaly a bukaresti építész-formatervezőt, Horia Gavrişt kérte fel, hogy készítsen új tervet a tér átalakítására. Míg korábban versenytárgyalást írtak ki a tervek elkészítésére, Gavrişra közvetlen megbízással ruházták a feladatot. A váradi főtér átalakítása tehát nem az eredeti, az APM által is engedélyezett terv szerint épül át. Érdemes megemlíteni, hogy a környezetvédelmiek aggályai mellett számos szakmai építészeti kérdés is feltevődik: A Szent László tér műemléki környezetben fekszik, ezért a Gavriş-féle tervet engedélyeznie kellett volna a kulturális minisztériumhoz tartozó Országos Műemlék Bizottságnak. A testület elutasította a tervet és számos módosító javaslatot fogalmazott meg, a művelődésügyi miniszter azonban a szakbizottság véleményezését figyelmen kívül hagyva saját hatáskörben eljárva aláírta az engedélyt.

Az önkormányzat magyarázkodása nem hatotta meg a Környezetőrséget, amely negyvenezer lejre megbírságolta a váradi önkormányzatot a kilenc tölgyfa engedély nélkül kivágása miatt.

 

A román sajtónak nyilatkozva Mircea Mălan alpolgármester azt nyilatkozta, megfellebbezik a büntetést. Az elöljáró azt is mondta, az APM akadékoskodásával gyakorlatilag a város fejlődésének és fejlesztésének az útjában áll. Ezt azzal magyarázta, hogy a főtéri tölgyfák oldalirányban szerteágazott gyökerei az eddigi munkálatok során már amúgy is megrongálódtak, továbbá a gyökérzet a későbbiekben károkat okozott volna a vadonatúj kőburkolatban. Mint mondta, olyan növényeket ültetnek a főtérre, melyeknek a gyökerei függőlegesen hatolnak majd a talajba.

Az APM tegnap közleményben reagált az elöljáró nyilatkozataira. A környezetvédelmi ügynökség igazgatója, Sanda Mercea erős hangvételű kommünikéjében rávilágít, hogy az önkormányzat az utóbbi időszakban valóságos harc folyik a meglévő zöldövezet ellen. A városháza eldöntötte, hogy kiirtja a létező parkokat, próbálva meggyőzni arról, hogy amit tesznek, az a lakók és a város javát szolgálja – írja az igazgatónő. „A Bihar megyei Környezetvédelmi Ügynökség nincs a város fejlődése ellen, ellenkezőleg, támogatja azoknak a projekteknek a megvalósítását, amelyek révén felelősen közbeavatkoznak a tájban, ugyanakkor tiszteletben tartják az állampolgárok tiszta és egészséges környezethez való jogát, és amelyek figyelembe veszik a váradi biodiverzitást” – zárja közleményét Sanda Mercea.

A tölgyek kipusztításáért azonban, ha mégis fizetésre ítélik az önkormányzatot, a bírságot közpénzből, az adófizetők pénzéből kell majd kifizetniük.

Borsi Balázs