Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Háromfilmes tehetség Margittán

MAKKAI MÁRK a margittai Horváth János Elméleti Líceum tizenegyedik osztályos, matematika-informatika szakos tanulója. Érdekli a filmművészet és a filmkészítés, amibe autodidakta módon bele is vágott. Fiatal kora ellenére már harmadik amatőr filmjének, az Infidónak a bemutatójára került sor nemrég a tanintézet dísztermében. A film hamarosan elérhető lesz a legnagyobb internetes videomegosztó portálon, a YouYube-on. Makkai Márk eddigi munkásságáról és legújabb alkotásáról nyilatkozott a Reggeli Újságnak. A közeli ismeretség indokolja az interjú közvetlen hangnemét.

MAKKAI Mark

– Mikor merült fel benned először a filmezés ötlete?

– A filmezéssel tizedik osztályos koromban ismerkedtem meg. Amikor magyar órán részletesebben olvastuk Voltaire Candide című művét, feltűnt egyből, hogy ez egy paródia, a leibnizi optimizmusé! Megemlítettem a tanárnőnek, hogy ezt milyen jól ki lehetne parodizálni. A tanárnő azt mondta: „rendben, csináljátok meg!” Először csak egy osztályon belüli rövid, ötperces paródia lett magyar órán. Majd később beszerveztünk egyre ügyesebb szereplőket, más osztályokból is diákokat, így lett belőle egy rövidfilmnél hosszabb, mintegy húszperces alkotás.

haromfilmes (1)

– Ki volt az, aki bátorított, hogy folytasd a filmezést?

– A Candide bemutatása után Blága József tanár úr felkeresett, hogy tetszert neki a munkám. Leültünk beszélgetni, tartottuk a kapcsolatot. Ő adta az ötletet tulajdonképpen, hogy legyen egy iskolán belüli film. Felajánlotta azt is, hogy nagyon szívesen szerepelne is benne. Így lett a Puskázunk és végünk egy humoros, tanító jellegű film. A tanulsága az, hogy amikor az iskolában csellel próbálunk meg jobb jegyeket elérni, önmagunkat lopjuk meg és csapjuk be.

haromfilmes (2)

haromfilmes (3)

– Milyen nehézségekbe ütköztetek a forgatások kapcsán?

– A CandideAvagy az optimizmus és a Puskázunk és végünk filmeket a saját tükörreflexes fényképezőgépemmel vettem fel, ami még egy gyenge gép volt. Nehéz volt összeegyeztetni a diákokkal az időpontokat, nem készültek előre kidolgozott forgatókönyvek, sokszor a helyszínen rögtönöztünk. A vágáson, az effektusokon minden esetben egyedül dolgoztam.

haromfilmes (4)

haromfilmes (5)

– A Puskázunk és végünk, mint mondtad, egy oktató jellegű film, a Candide – avagy az optimizmus pedig paródia. Miben különbözik az Infido az előző kettőtől?

– A Puskázunk és végünk után a fiatalabb nézők jelezték, hogy több humoros jelenetre számítottak. Az Infido így lett akcióvígjáték. Ezúttal előre megírt forgatókönyvvel dolgoztunk, amit teljes mértékben én írtam, így most a szereplőknek konkrét szöveget kellett betanulniuk. A színészeknek eljátszottam, hogyan képzelem el a jeleneteket, és teljesítették az elvárásaimat. A történet két fiatal pitiáner bűnözőről szól, akik csúcsra törnek, azonban egy helyi gengszterfőnök miatt nem tudnak kibontakozni. A film a hatalomvágyról és ennek megszerzéséről szól, az észnek mint eszköznek a segítségével.

 haromfilmes (6)

haromfilmes (7)

– A szereplőket milyen kritériumok szerint válogattad össze?

– Mindhárom esetben én választottam ki a szereplőket, igazi „casting” nem volt. Ragaszkodtam a már bevált szereplőkhöz, mint Burka Norbert vagy Szegi Márk, de természetesen mindenkire büszke vagyok. Az Infido estében Koppányi Zsolt, a margittai Horváth János Társaság színjátszó csoportjának oszlopos tagja két szerepet is vállalt a filmben, a kihallgató tisztét és az öreg néniét. Blága tanár úr ismét szerepelt és Infidót, a gengszterfőnököt alakítja.

 haromfilmes (10)

haromfilmes (8)

– Az Infido forgatásához kaptál hathatós segítséget?

– Igen az egyik fényképész szaküzlet két felsőkategóriás gépet biztosított, de adott egy speciális mikrofont, állványokat és a fényeket. A hangot így külön tudtuk felvenni. Sokkal tisztább lett, jobb a hangminőség. Használtunk fényeket, például a kihallgatós jelenetnél gyönyörű, profi hatást értünk el. A forgatásnál is volt segítségem, Pantea Szabolcs az egyik operatőr, a másik én. Békési Richárd a fényeket kezelte, a mikrofont Ördög Kristóf.

haromfilmes (9) 

– Milyen célokat tűztél ki magad elé?

– A tanulmányaimat érettségi után a Sapientia tudományegyetem Film és fotóművészet szakán szeretném folytatni, mindegy hova visz a sors, de nyitott vagyok bármilyen filmes dologra, és ezzel szeretnék foglakozni a jövőben is.

 

Tárnoky Botond