Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Három napig piac lesz a várban

A tervek szerint érdekesnek és hasznosnak ígérkező háromnapos programot tartanak pénteken, szombaton és vasárnap a nagyváradi várban, ahol ekkor rendezik meg a Bihar megyei Betakarítás Ünnepét. A rendezvénysorozat főszervezője a nemrég megalakult, mezőgazdasági termékeket kutató és népszerűsítő Crişana Egyesület, melynek egyik célkitűzése az, hogy a megye őstermelőit támogassa. A rendezvény megszervezéséhez többek között a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal is hozzájárult, aa Nagyvárad és a Régió Turizmusfejlesztési Egyesületen keresztül.

A Görböc Néptáncegyüttes

A Görböc Néptáncegyüttes

A Crişana Egyesület elnöke, Dorin Popa a tegnapi sajtótájékoztatón röviden ismertette a betakarítás ünnepéhez kapcsolódó hagyományokat, ugyanis ez az őszi ünnep nem új keletű. Évszázadokkal ezelőtt is szeptember elején volt Biharban az az időszak, amikor a jobbágyok be kellett szolgáltassák a dézsmát, a rájuk kivetett terményadót a földesúrnak. Kérdéses persze, menyire számított ez a felsereglés ünnepnek a megadóztatott egykori jobbágyoknak, mindenesetre a szokás, hogy a termelők bemutatják milyen termésük lett az illető évben, fennmaradt. Olyannyira, hogy még a kommunista éra alatt is tartottak ilyen terménybemutató ünnepségeket az egykori termelőszövetkezetek égisze alatt.

Popa elmondta, a most megtartandó ünnepségnek egyik célja, hogy a megye őstermelőit bátorítsa, segítse, hogy azok minél előnyösebben tudjanak minőségi zöldségeket, gyümölcsöket termelni, a másik pedig az, hogy ráébresszék a bihari lakosságot arra, hogy az őstermelőktől vásárolt portéka minden szempontból jobb, mint a külföldről behozott, drága és sokszor silány termék.

Mircea Jacan, Mihai Jurca és Dorin Popa

Mircea Jacan, Mihai Jurca és Dorin Popa

Hátrom napig a várudvar piaccá alakul át, eddig ötven Bihar megyei őstermelő jelezte, hogy elhozza áruját a vásárra. Nem csupán vásárolni lehet, hanem megszemlélni, hogyan készül a házikenyér, sőt lesz kenyér- és mustkóstoló is.

Az őstermelőknek műhelymunkákat, előadásokat is szerveztek a három nap idejére, ahol ismertetik velük, milyen mezőgazdasági támogatásokat pályázhatnak meg.

Az ünnepség kulturális része sem elhanyagolandó, tudtuk meg Mircea Jacantól, a Bihar Megyei Kulturális, Hagyományőrző és Népszerűsítő Központ vezetőjétől. A három nap alatt az egész megye területéről érkeznek az ünnepségre néptáncosok, népdalénekesek, akik nem csupán a román népi folklórt mutatják be, hiszen lesznek magyar és szlovák meghívottak is, mint például a micskei Görböc együttes és a Diószegi Szömörce együttes.

A gyerekeknek kézműves-foglalkozás és, népi mesterségek bemutatója is lesz, ahol a szövés, varrás, edénykészítés titkaival ismerkedhetnek.

Szőke Mária