Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Három másodpercig mozdulatlanul

Különleges fényképek kiállításával zárta a 2016-os évet az Euro Foto Art Egyesület nagyváradi galériájában, amely Radu Igazság bukaresti festő, grafikus, filmrendező és fotográfus munkáit mutatja be. A megnyitó kellemes hangulatát Lucian Maliţă hegedűművész biztosította karácsonyi dallamok előadásával.

Az idei utolsó csoportkép

Az idei utolsó csoportkép

Az Euro Foto Art Egyesület és a Nagyváradi Tavirózsa Fotóklub galériájában Radu Igazság bukaresti fotográfus fekete-fehér fényképeiből nyílt tárlat szombaton délelőtt. A két szervezet elnöke, Tóth István köszöntötte a meghívottakat és az érdeklődőket, megemlítve, hogy az év utolsó, 22. kiállításával együtt több mint kétezer művészi alkotást sikerült bemutatni az elmúlt hónapokban, melyek közül a mostani különösen érdekes, a hagyományostól eltérő, hiszen a képek egy 1914-ből való Kodak fényképezőgéppel készültek. „Egy évszázados időutazásnak vagyunk a tanúi, melyet egy hagyományos, burdufos, muzeális fényképezőgépnek köszönhetünk” – fogalmazott az elnök.

A kiállított fotográfiákat dr. Ramona Novicov művészetkritikus értékelte, aki a képek önmagukban való szépségéről, csillogástól, anyagias tetszéstől való mentességéről beszélt, valamint arról az időtől független légkörről, amelyben ezek az alkotások készültek. Radu Igazság ezzel kapcsolatban kiemelte az évtizedek során egyre inkább felgyorsuló világ sietsége és a többségükben csoportos összeállítások lencsevégre kapásához szükséges háromperces, mozdulatlan várakozási idő közötti ellentétet. Különös és érdekes tapasztalatnak nevezte a munkát, és nem csupán a technikai megvalósítást, hanem a felkért alanyok hozzáállását illetően is. „A ma embere nincs hozzászokva ahhoz, hogy egy helyben maradjon, még három másodperc erejéig sem, különösen ahhoz nem, hogy huzamosabb ideig pózoljon egy fényképhez.”

A megnyitó végén a jelenlévőkről Radu Igazság készített egy felvételt a galéria bejáratánál az általa használt Kodak géppel.

A kiállítás 2017. január 3-ig megtekinthető, munkanapokon 8 és 19 óra között. A belépés ingyenes.

Szamos Mariann