Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Három filharmónia-koncert a héten

Ma, szerdán és csütörtökön egyaránt 19 órakor várják az V. Tavaszi Fesztivál koncertjeire a közönséget a nagyváradi filharmóniába. Mindhárom zenei estre érvényesek a bérletek, tudtuk meg az intézmény hétfői sajtótájékoztatóján, ahol egyben a fesztivál záró hetének összes meghívottját is prezentálták.

A főszereplők között ezúttal is sok a japán vendégművész, a keddi és csütörtöki szimfonikus koncert alapemberei azonban Iulian Rusu, illetve Tiberiu Soare karmesterek. Rusu (sz. 1967) először vezényel Nagyváradon, Szucsáván klarinétosként kezdte a pályát, majd karmesterséget tanult Bukarestben és külföldön a szakma legnagyobbjaitól, nem utolsó sorban fesztiválszervező és tanár, főként Brassóban. Soare rendkívüli egyéniség, visszatérő vendég Váradon, igaz, sajnos öt éve volt itt utoljára. Karmesteri, oktatói munkájának központja Bukarest (zeneakadémia, rádiózenekar, opera), de számtalan tv- és rádióműsorban (pl. Enescu-fesztivál) is feltűnik zenei szakértőként.

Együtt az e heti csapat: Tiberiu Soare, Tagava Kioko, Jamagucsi Ajana, Hoszokava Haruna, Iulian Rusu, Szaga Josifumi, a háttérben pedig Ciprian Marinescu, a fesztivál szervező „motorja”

Együtt az e heti csapat: Tiberiu Soare, Tagava Kioko, Jamagucsi Ajana, Hoszokava Haruna, Iulian Rusu, Szaga Josifumi, a háttérben pedig Ciprian Marinescu, a fesztivál szervező „motorja”

Sorrendben tehát, kedden Mozart-est: d-moll zongoraverseny a váradra immár hatodszor visszatérő Tagava Kioko szólójával, illetve 40. g-moll szimfónia, karmester Iulian Rusu.

Szerdán sokat ígérő kamaraest: Beethoven (c-moll, op. 1, no. 3), illetve Brahms (C-dúr, op. 87) egy-egy zongoratrióját játssza a Nagy Kálmán koncertmester, Szaga Josifumi csellista, illetve a fiatal Jamagucsi Ajana zongorista hölgy alkotta kamarahármas. Az 1953-ban született Josifumi pályájának érdekessége, hogy Kiotóban évtizedek óta elismert ügyvéd, de emellett 18 éves kora óta aktívan koncertező csellista is.

Csütörtökre várható a legnagyobb attrakció, romantikus szimfonikus repertoárral, Tiberiu Soare vezényletével: Mendelssohn e-moll hegedűverseny – a zsenge korú Hoszokava Haruna szólójával, Rahmanyinov Rapszódia egy Paganini-témára – szóló Jamagucsi Ajana, valamint Csajkovszkij V. szimfónia.

A fesztivál idejére egyébként egy kisebb diákcsapat is érkezett Váradra, akiknek szeretnék röviden bemutatni a filharmónia próbáit, koncertjeit, illetve a művészeti líceumban zajló zeneoktatást.

Tóth Gábor