Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Három fa dőlt a Körösbe

Az utóbbi napok esős időjárása következtében három Körös-parti fa törött ki és dőlt a folyóba Nagyváradon, a Garasos híd mellett.

A helyszínen szemlélődve egy horgász lépett oda hozzánk, s elmondta: az egyik fa gyökerei nem bírták az átázott ágak nagy súlyának terhelését, és a törzs tövénél egyszerűen elroppantak. A kidőlő fa ágai beleakadtak két másikba, és azokat is magukkal rántották, dominószerűen dőlt ki mind a három.

harom 1

A zöldövezetek karbantartásában járatos szakember lapunknak elmondta: az, hogy Nagyváradon a fák egy-egy nagyobb esőzés után sorra kidőlnek, nem feltétlenül amiatt történik meg, mert öregek. Fontos szerepet játszik ebben környezetük átalakítása vagy alakulása, a természeti erózió vagy az emberi beavatkozás. Ám nagymértékben meghosszabbíthatók a fák élettartamai, ha megfelelően gondozzák azokat. A lombok megfelelő „fazonírozásával” például segíteni lehet a fát az egyensúlya megtartásában, hogy a korona ne húzza el túlságosan egy irányba a törzset, mert akkor az nem biztos, hogy ellen tud állni a fizika törvényeinek és az időjárás szeszélyeinek.

harom 2

Nagyváradon, éppen a Garasos híd Nagyvásártér (ma December 1. park) felőli végénél ijesztő képet mutat az önkormányzat lombkorona-metszése: egy egészséges fát tettek tönkre, a törzse felső részéig megcsonkították. Másutt is látható a kontár kezek munkája, ugyanakkor az sem megoldás, hogy ésszerű, de főleg szakszerű metszést sem nagyon végeznek a városban, kiváltképp a Körös-parti fákon.

A szakember szerint mintha szándékosan nem foglalkoznának a folyóparti faóriásokkal, hogy azok maguktól haljanak ki. És szépen lassan, egymás után ezek a százéves fák el is pusztulnak, pedig mennyit küzdöttek, harcoltak a váradi környezetvédők Marossy Annával az élen…

Borsi Balázs