Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hármas jubileum a Metropol Grouppal

Szépszámú érdeklődő gyűlt össze szombaton délután a váradi színház emeleti páholyelőcsarnokában, hogy együtt ünnepeljen és nosztalgiázzon a Metropol Group együttes jelenlévő tagjaival és vendégeikkel, barátaikkal.

Volt is bőven ok az ünneplésre. Ősszel lesz 40 esztendeje annak, hogy Az ifjú W. szenvedései című beat-oratóriumot bemutatták a váradi színházban. A premier 1973. november 23-án volt. A produkciónak, amelynek feledhetetlen, csudajó zenéjét a legendás hírű Metropol Group rockegyüttes alkotta meg, óriási sikere volt. Az előadást nem más rendezte, mint Szabó József (Ódzsa), aki éveken át meghatározó egyénisége volt az itteni színházi életnek, főrendezője volt a nagyváradi teátrum magyar társulatának, s aki a mostani jeles jubileum előtt néhány nappal töltötte be 85. esztendejét. Ráadásul az idén 45 éve annak, hogy megalakult a Metropol Group.

harmas 2

A Szent László Napok keretében megtartott zenés születésnapi összejövetelen először Zatykó Gyula főszervező, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke üdvözölte a résztvevőket. Ezután Virányi Attila, az együttes egyik oszlopos tagja köszöntötte a közönséget. Megemlítette: a beat-oratórium volt akkoriban a legtöbbet játszott darab a partiumi, erdélyi színpadokon. Amint megjegyezte, amikor fölvetődött a hármas jubileum megtartásának ötlete, Ódzsa kijelentette: szerette a vagány, lázadó zenészek „őrült dolgait”, fantasztikus terveit.

Ezután Szabó József (Ódzsa) rendező mesélt arról, miként is hozták létre Az ifjú W. szenvedései című beat-oratóriumot, hogyan álltak helyt a hosszú hajú hippik, a kopott farmeros rebellis muzsikusok a színházban. Megidézte a ’60-as, ’70-es éveket, beszélt a kor hangulatáról, szépségeiről és nehézségeiről, finom iróniával és öniróniával adott elő néhány anekdotát is. új költői műfajt találtak ki: a beat-oratóriumot, hiszen felnőtt egy nemzedék, amely kiábrándult a dogmákból, s más igazságot, más dalokat keresett. Mindenki lelkesedett az újért. A metropolos muzsikusok komponáltak, dalokat írtak, segítettek a színészeknek az énekek betanulásában. Eksztatikus állapot volt: hol alászállni a pokol mélységeibe, hol meg éteri magasságokba szállni. A rendező érzékletesen szólt a színpadképről s néhány megkapó jelenetről. A nagysikerű előadás nem csupán a lázongó ifjúságot szólította meg, hanem a szülőket is, hiszen fölhívták a figyelmet arra, mi történik, ha megbomlik a család, a társadalom, a természet közötti egyensúly. Az örökifjú Ódzsa beszélt jelenlegi életéről, mindennapjairól is. Írországban, az óceán partján is minden reggel gondol Váradra és Erdélyre. Horváth Imre költő barátja szavait idézte: „A haza a lelkünkbe van zárva”. Megemlékezett a Metropol Group 19 éve elhunyt énekeséről, dobosáról, Ráduly Béláról is.

A hármas jubileum egyik szép momentuma volt, midőn a 85 esztendős rendezőt felköszöntötte ifjú kollégája, Szabó K. István rendező, a váradi Szigligeti Társulat művészeti vezetője. A jelenlévők lelkes tapssal köszöntötték a születésnapost.

Az ünnepelttel kötetlen beszélgetést folytatott Boros Zoltán filmrendező, zeneszerző, tévészerkesztő, aki visszaemlékezett azokra az időkre, amikor ő volt a színház zenekarának a karmestere. Néhány, Ódzsa által rendezett jelentős előadásról is szó esett, például Az ember tragédiája vagy az Anyám könnyű álmot ígér című produkciókról.

harmas 3

Az eseményen végül Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, EP-képviselő szólt a megjelentekhez. Hangsúlyozta: azért van szükség a Szent László Napokra, mert a Festum Varadinum leértékelődött, elsilányult, ideológiai egyoldalúság jellemzi. Az idei Varadinumot is csupán a Szent László-körmenet és néhány tisztes, polgári értékeket fölmutató rendezvény mentette meg. Arról is beszélt, hogy föl kell rázni a magyarságot, szembesülni kell a múlttal, és meg kell harcolni a küzdelmet.

Természetese a muzsika, a szép dalok sem maradtak el. Csíky Ibolya színművésznő, aki játszott annak idején Az ifjú W. szenvedéseiben, Trifán László, az ismert dalszerző és képzőművész, aki nem mellesleg a Metropol Group gitárosa-énekese is volt, valamint Kinda Péter nagybőgős néhány gyönyörű szerzeménnyel örvendeztette meg a közönséget. A hármas jubileum méltó bejezéseként – a pezsgős koccintás előtt – néhány fotó erejéig összeállt egy kis társaság: Ódzsa barátai, színészek, zenészek. És ami még lényeges: a találkozó „díszletéül” Weiss István fotográfus alkotásai szolgáltak.

Tóth Hajnal