Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Harmadszor sem sikerült

Bár nem péntek volt, csak 13-a, ez sem hozott szerencsét a Nagyváradi VSK-ESK férfi kosárlabdacsapatának, amely elveszítette a Román Kupa döntőjét.

A váradiak harmadszor játszhattak a serleg elhódításáért, 2013-ban és 2016-ban sikertelenül próbálkoztak (előbb Ploieşti-en, majd pedig hazai közönség előtt, az Antonio Alexe Sportcsarnokban), ezúttal pedig minden esély megvolt rá, hogy győztesen térjen haza Cristian Achim együttese a Sepsiszentgyörgyön megtartott döntőről. A négy közé jutásért a galaciakat verték, az elődöntőben pedig a Bukaresti Steauát múlták felül kiélezett csatában a váradiak, akik a döntőben a címvédő, egyben bajnok Kolozsvári UBT együttesével találkoztak.

„Beragadtak”, majd fordítottak

A döntőt csapnivalóan kezdte a VSK, amely 15 pontos hátrányba került az első negyedben (6–21), ám végül két pontra (23–25) megközelítette ellenfelét. A második játékrészben fej-fej mellett haladtak a csapatok, a végén a kolozsváriak újabb egy ponttal (37–34) tudták növelni fórjukat. A nagyszünet jót tett a váradiaknak, akik megtáltosodva tértek vissza az öltözőből, s a megállíthatatlan Richard vezérletével (az amerikai légiós egymaga 14 pontot dobott a harmadik tíz perc során), előbb egyenlítettek (41–41), majd nyolcpontos vezetésre (49–41) is szert tettek. A zárónegyednek kétpontos váradi előnnyel (53–51) vágtak neki a csapatok, s bár a játékrész szoros volt, a végén a kincses városiak bírták jobban az idegek harcát, s három ponttal felülmúlták a VSK-t. Tizenöt másodperccel a vége előtt Mandache triplája visszahozta a reményeket (62–61), majd Richard Pasalics kezében volt a VSK sikerének kulcsa (utóbbi távoli dobása nem talált célba), míg a túloldalon Watson magabiztosan értékesített két büntetőt, 64–61-re alakítva az állást. Három másodpercük még volt a váradiaknak a válaszra, ám Richard félpályáról elengedett kísérlete leperdült a gyűrűről, így az UBT megvédte kupaelsőségét. A váradi Török Rollandot is soraiban tudó kincses városiak sorozatban harmadszor hódították el a serleget, először két éve Váradon épp a VSK ellen diadalmaskodtak. Utóbbiak harmadszor kaptak ki a döntőben, ugyanúgy, mint a holland fociválogatott a világbajnokságok fináléjában (1974-ben, 1978-ban és 2010-ben).

Kosarlabda Richard

Richard egyedül nem tudott csodát tenni (Fotó: Roby Boros)

Statisztika

Nagyváradi VSK-ESK–Kolozsvári U BT 61–64 (23–25, 11–12, 19–14, 8–13). A váradi csapat pontszerzői: Richard 18 (1×3), Mandache 9 (1×3), Kariniauskas 7, Gajovics 4, Ţîbîrnă 2, Pasalic 14 (4×3), Nicolescu 7 (1×3). Játszott még: Valeika és Denison. Nem lépett pályára: Gavrilă, T. Fometescu és Ionescu. Edző: Cristian Achim, segítői: Milan Mitrovics és Marius Marinău. A kolozsváriak pontszerzői: Kuti 13 (1×3), Barro 10, Watson 14, Kromah 6, Sakic 14 (2×3), Török 3 (1×3), Kalnicsenko 4. Játszott még: Rasic, Drungillas, Lapornik. Nem lépett pályára: Mureşan, Abu és Teir. Edző: Mihai Silvăşan, segítői: Dorin Pintea és Branko Csuics. Játékvezetők: Marius Ciulin, Ciprian Stoica, Alin Faur. Szövetségi ellenőr: Marius Marinescu.

All Star Gála

A döntőt követő napon tartották meg a hagyományos Észak-Dél All Star Gálát, amelyen a VSK négy játékosa és Cristian Achim edző is ott volt. Az ugyancsak Sepsiszentgyörgyön megrendezett meccsen Andrei Mandache, Muhamed Pasalics, Bogdan Nicolescu, Goran Gajovic erősítette Észak csapatát, amelyben a Kolozsváron játszó Törk Rolland is helyet kapott. Érdekesség, hogy Dél válogatottjába a Piteşti-en játszó egyik váradinak (Lázár László és Titus Nicoara) sem sikerült bekerülnie.

A VSK-t elkísérő lelkes szurkolók szomorúan nyugtázták az újabb elveszített döntőt

A VSK-t elkísérő lelkes szurkolók szomorúan nyugtázták az újabb elveszített döntőt