Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Harctérré vált a várudvar

Középkori hangulat lengte be a nagyváradi várat a hétvégén, ugyanis az idei várnapok témájául a középkori élet szolgált. A vár belső udvarában hagyományos mesterségeket mutattak be, amiket ki is próbálhattak az érdeklődők, valamint egy középkori falut tekinthettek meg a látogatók. Itt többtucatnyi hagyományőrző csapat kalauzolta a publikumot a sok száz évvel ezelőtti világ hangulatába és az akkor használatos eszközök sokasága között.

Fotó: Borsi Balázs

Fotó: Borsi Balázs

A leglátványosabb esemény ugyanakkor a „középkori csatajelenet” volt. A középkori fesztivál mindhárom napján, a részvevők a nagyváradi várat védő és támadó csaták rekonstruált jeleneteit tekinthettek meg. A korhű jelmezbe öltözött „hagyományőrző harcosok” mutatták be a rendkívül látványos és néha ijesztő programot. Sokan figyelték ámulva a suhanó kardokat, a zörgő, csattogó láncokat, a vágtázó paripákat. A csataimitáció néha igazán valóságosra sikeredett, úgy csörömpöltek a páncélok a szablyák, buzogányok, balták és mindenféle ütő-, vágó- és szúró eszközök alatt.