Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hangot hallok, embert nem látok…

Olvastam a Krónika nevű napilapban a Szabó Ödön nyilatkozatát. Semmi meglepő, aki nem látná, nem tudná, a szakáll alatt nagyon vastag a bőr. Nem első eset, hogy a döglött macskát átdobja a kerítésen!

„… azok, akik vitatják ennek az emlékműnek (tárkányi emlékmű) a tulajdonjogát, azok voltaképpen a román államosítást támogatják” –olvasni a cikkben. Nos, ha valaki vitatta, vitatkozott, ellenezte a köztulajdonba vételt 2002-ben, azok nem az RMDSZ emberei voltak. Röhögve szavazták meg! Megszavazhatták, mert nem a megyei és nem az országos RMDSZ és vezetőik pénzén lett emeltetve. Ők akkor még nem tartották magukhoz méltónak, nem értékelték a tárkányi mártírok és hősök emlékművét. Akkor sem volt az övék, amikor 2000-ben elveszítették a választásokat és valaki, ki tudja mérgében, bosszújában leöntötte az emlékművet. A helyrehozatalában sem vettek részt, egyedül csak Dr. Csapó I. József akkori szenátor jött ki Tárkányba!

Egy ténykedésük mégis volt, amikor Szakács Zoltán a pártegyház papja, leszedette az összes nemzetiszín szalagos koszorút az emlékműről! (Első kísérlet a tulajdonba vételhez, vagy csak tudatlanságból fakadó mellé nyúlás?) Aztán rájöttek, hogy eszközként, kellékként használhatnák az emlékművet. Külön koszorúztak! De az is lehet nem mertek, vagy nem akartak az építőkkel, építtetőkkel szembenézni nagypéntekenként. Inkább vállalták a megosztást, csak mutogathassák magukat a mártírok és hősök emlékműve előtt!

Az előzmények és a mostani események, a táblázási irat, a helyi szervezkedők elnökének Mikló Ernőnek a levele, az azt követő mosakodás, a lakat, mindenre vallanak csak egyenes jellemre nem! Akinek esze van, az tudja arra ment ki minden, hogy ne lehessen Turul se az emlékmű felett, se az emlékművön! Még úgyse, vagy azért se, hogy a román tanácsosok szavazták meg! Hogy miért szavazott ellene a volt helyi RMDSZ elnök és a mostani elnök és alelnök arról nem nyilatkoznak. Ez van kedves sorstársaim, a magukat helyi vezetőknek titulált valakik ilyen aljasságra is képesek.

Mondja Szabó „… a román államosítást támogatják.” Pedig tudja, hogy helyi emberei, akik a Turul ellen szavaztak, megszavazták a Tárkányra tervezett belényesi körgyűrűt, lehetővé téve ezzel Tárkány legjobb termőföldjeinek az államosítását! Tiltakozásunkra az RMDSZ embereinek aláírásával jött az elutasító, mosakodó válasz, megyei és országos szintről is. És ezek után még az emberek elé mernek állni, és Szabó Ödön beszél román államosításról! Ehhez kell csak vastag bőr, szégyentelen orcátlanság, magyartalanság!

„Ha ez így van, akkor ezek az emberek elgondolkodhatnának azon, hogy méltóak-e egy ilyen emlékműnél koszorúzni? ”- olvasni még az említett cikkben. Szabó Ödön ezt a kérdést azonban önmagának és társainak kellene, feltegye azok után, amit az utóbbi években tettek Tárkányban és Bihar megyében. Igen, az ilyen minőségű emberek, ilyen jellemű magyarok, gondolkodjanak el, hogy méltóak e Tárkányhoz és múltjához?         Mert ha az egyház és az RMDSZ vezetői magyar-magyar összefogást akarnának, megtehették volna Tárkányban a Turul alatt. Mondhatták volna: ti hozzátok a Turult, mi alá rakjuk az oszlopot, testvériesen! Nem tették! Csűry István püspök „sajnálja”, hogy nincs összefogás, Szabó Ödön hazudja az összefogást, Szakács Zoltán eljátssza az összefogást, mosakodnak ám mindhiába, a törülköző mind mocskosabb, szennyesebb.

Gábor Ferenc, Köröstárkány