Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hangok és látvány bűvöletében

A zene színei címmel nyílt csütörtökön tárlata Gavrucza Tibor érmelléki festőművésznek a Nagyváradi Állami Filharmónia emeleti előcsarnokában, közvetlenül az esti koncert előtt.

hangok 1a

Deák, Gavrucza és Tódor

A tájképekből és a zene ihlette festményekből álló kiállítás anyagát Deák Árpád váradi szobrászművész méltatta, házigazdaként pedig a filharmónia vezetője, Tódor Albert köszöntötte az alkotót és az érdeklődőket. Röviden ismertette Gavrucza pályáját. Mint hangsúlyozta, a művésszé érett festő Kristófi János váradi festőművész keze alatt tanult, majd sikeresen elvégezte a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolát, utána pedig szintén a kincses városban teológiát tanult. Nagyváradon és az Érmelléken lelkészként szolgált, de egyházi tevékenysége mellett nem tette le az ecsetet.

Deák Árpád az alkotónak néhány régi képét is felfedezni vélte a tárlaton. „Egy úri térben a régi képek is újnak tűnnek. A lelkünket itt a zenére hangoljuk” – fogalmazott a képzőművész, hozzáfűzve, hogy Gavrucza a zenében nem látható, de hallható élményt az itt kiállított festményein láthatóvá tette. Liszt-, Bartók-, Kodály-művek ihlette improvizációk ezek, a kompozíciós elemekkel való játékot láthatja a szemlélő a festményeken. „Minden kép előtt érdemes egy-két percet időzni, hisz a mondanivaló sokszor a legfelsőbb réteg mögött van” – figyelmeztetett Deák. Gavrucza alkotásai, mint fogalmazott, a hangok és a látvány bűvöletében születtek.

A tárlat két hétig, azaz június 20-áig tekinthető meg.

Sükösd T. Krisztina