Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hamis szerekkel a rák ellen

Nemzetközi botrány alakult ki egy olyan hamis gyógyszerekkel kereskedő bűnbanda miatt, amely tagjai román gyógyszerforgalmazókkal szövetkezve károsították meg a hazai költségvetést, valamint azokat a betegeket, akik onkológiai kezelésre szorultak.

A napokban a rendőrség hat megyében és a fővárosban tartott házkutatást különböző gyógyszerforgalmazó cégeknél, összesen hatvannégy helyszínen. Az érintett cégeket egyebek mellett azzal gyanúsítják, hogy hamis citosztatikumokat (daganatos sejtek szaporodását gátló gyógyszereket) forgalmaztak. Annak ellenére, hogy tavaly már Németországból és Dániából is jelezték, hogy a hamis gyógyszerek Romániából származnak, a román és a nemzetközi gyógyszeripart tömörítő társaság (ARPIM) igazgatója, Dan Zaharescu úgy nyilatkozott a Mediafaxnak, hogy a gyógyszerhamisítás ritka jelenségnek számít Romániában.

Illusztráció

Illusztráció

Rendőrségi közlemények szerint az éppen leleplezett nemzetközi bűnszövetkezet hamis papírokkal forgalmazott nagy értékű, rákbetegség kezelésére használt gyógyszerhamisítványokat. Az adócsalással és pénzmosással gyanúsított hálózat az első becslések szerint mintegy 3 millió euróval károsította meg a hazai költségvetést.

A Mediafax hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva közölte, hogy a Törökországból származó gyógyszerimportok során a hálózat tagjai nemcsak az államkasszát rövidítették meg, hanem a betegeket is, ugyanis a gyógyszerként forgalmazott áru egy része hamisítvány volt. A nyomozók szerint több páciens fordult a rendőrséghez azzal a panasszal, hogy hamisítványt adtak el nekik rák elleni gyógyszerként (Sutent, Velcade, Pegasys, Herceptin, Avastin, Maptera) egy olyan gyógyszertár-hálózatban, amelynél olcsóbban lehet vásárolni. A hamisítók Törökországból, Ciprusról és Görögországból hozták az eredetihez hasonló tégelyeket, dobozokat, amelyekben a hamis gyógyszereket piacra dobták.

A hamisítványoknak állítólag nem volt káros mellékhatásuk, de nem is tartalmazták a dobozokon feltüntetett hatóanyagokat.

A rákos betegek tehát megközelítőleg 22 ezer lejes áron gyakorlatilag vizet vásároltak citosztatikumok helyett.

A gyanúsítottak ötmillió euró értékben importáltak árut Romániába, amelynek egy részét itt dobták piacra, másik részét pedig az Európai Unió más országaiba küldték tovább.

Sütő Éva