Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hamarosan felavathatják Rhédey Lajos gróf váradi szobrát

Hosszú történet végére került pont azzal, hogy a nagyváradi önkormányzat 2018. január 8-i, hétfői ülésén rábólintott arra, hogy Rhédey Lajos grófnak szobra álljon az általa adományozott, a váradiak által ma is Rhédey-kertként emlegetett Bălcescu parkban – jelentette ki Zatykó Gyula, a nagyváradi Szent László Napok főszervezője a szoborállítás kezdeményezői által megtartott január 11-i, csütörtöki sajtótájékoztatón. Mint emlékeztetett, az ötlet 2013-ban, az 1. Szent László Napokon fogalmazódott meg, amelyet egyébként a Rhédey-kertben tartottak. Ilie Bolojan polgármester pozitívan reagált, így elkezdődött az engedélyeztetési folyamat, ami korántsem bizonyult zökkenőmentesnek, ezért is kell öt évnek eltelnie az álom valóra válásáig.

hamarosan

A szobor már készen áll

A második Szent László Napokon közadakozást is szerveztek a szobor felállítására – a kezdeményezők ezúton is köszönik a hozzájárulásokat, amelyekről négy év után kijelenthető, hogy nem voltak hiábavalók, a szobor állni fog. A dokumentáció előkészítésével párhuzamosan ugyanakkor Zatykó Gyula Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárt is megkereste, akinek tetszett az ötlet, ezért pályázásra biztatta a kezdeményezőket. Így is történt, és a Magyar Polgári Egyesület 1,5 millió forintos támogatást szerzett a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA). Ezekből az összegekből sikerült elkészíteni és bronzba önteni a Deák Árpád által megálmodott büsztöt, ami már egy jó ideje a váradi demokráciaközpontban vár arra, hogy méltó helyére kerülhessen. És készül közben a székelyföldi Kézdiszentléleken a talapzat is – avatott be a részletekbe Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület elnöke.

 

Bürokrácia hátráltatta a folyamatot

A pénz tehát megvolt, a szobor is elkészült, ám a romániai bürokrácia lassította a folyamatot. „Romániában szobrot állítani nem egyszerű feladat” – fogalmazta meg a kezdeményezők részéről a hivatalos ügyintézéssel megbízott Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezetének elnöke. Mint részletezte, több tucat engedélyt kellett megszerezniük, amiből a legnagyobb kihívásnak a kulturális minisztérium illetékes bizottságának a jóváhagyása bizonyult, a testület ugyanis amellett, hogy hol a talapzat szélességébe, hol a magasságába kötött bele, olyan is előfordult, hogy hat hónapig nem ült össze.

Két és fél év után pozitív visszajelzés érkezett Váradra, de hátra volt még a megyei és a városi önkormányzat jóváhagyása, és egy sor szakhatósági engedély. Ennek a folyamatnak a végére került pont a váradi közgyűlés döntésével. „Nagyon ritka az olyan határozat, amely ellenszavazat nélkül megy át. Most ez történt. Így, az év elején nem rossz üzenet ez, már csak azért sem, mert 2018 nem lesz könnyű esztendő, fontos, hogy ezt egy magyar szoborral tudtuk kezdeni Váradon” – fogalmazott Csomortányi, aki szerint különben Rhédey gróf példát mutathatna a 21. század politikusainak, hiszen magánvagyonából gyarapította a közt, és nem fordítva.

hamarosan 2

Rhédey Lajos gróf „hazatérhet”

A bürokrácia útvesztőiben Moldován Gellért Lajos, az EMNP váradi szervezetének elnöke is társa volt, aki megszólalásában arra is kitért, hogy a szakhatóságok menet közben azt is próbálták megakadályozni, hogy a szobor a kezdeményezők által eltervezett helyen, vagyis a park központi helyén, a színpad előtti zöldövezetben állhasson, helyette az állatkert előtti, eldugott részt javasolták. A helyzetet az mentette meg, hogy Zatykó Gyula – aki időközben Ilie Bolojan polgármester tanácsadója lett – kivitte a helyszínre a polgármestert és a város főépítészét, és sikerült meggyőznie őket arról, hogy „ne száműzzék” a grófot méltó helyéről, vagyis a parkból. Így Rhédey Lajos gróf hamarosan „hazatér”, a büsztöt még az év folyamán felavatják.

A Szent László Napok sajtóirodája