Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hamarosan elkészül a Fekete Sas-passzázs belseje

Mint arról már többször is beszámoltunk restaurálják a Fekete Sas-palota belső falait. Jelenleg a munkálatok 95 százaléka készen van. Mint azt Sárosi Zsófia restaurátortól (képünkön) megtudtuk, a restaurálás első lépése az volt, hogy leszedték a több réteg festéket, ami az eredeti festést fedte. Erre speciális szikét használtak, amire azért volt szükséges, hogy minél kíméletesebben tudják leválasztani a rétegeket.

hamarosan

Sárosi Zsófia elmondta lapunknak, hogy az eredeti festést rekonstruálják, mind a színekben, mind a mintákban. Főleg sötétszürkét és téglavöröset használtak a minták kiszínezésére. A mintákat úgy rajzolták fel a falra, hogy az eredeti díszítés után készítettek sablont, és annak segítségével rajzolták meg a mintát, amit – ahol a felület engedte – ugyancsak sablon segítségével színeztek ki, másutt viszont kézzel festettnek meg a restaurátorok.

A Sas-passzázs restaurálásában egy öt-hét fős csapat vett részt, akik a tervek szerint még a héten befejezik a munka rájuk eső részét. A passzázsban csak az alsó részek festése van hátra, amit a restaurátor elmondása szerint azért hagytak utoljára, hogy ne koszolódjon össze a friss festés még az átadás előtt.

Vincze-Nagy Anikó