Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Halpusztulás a Körösön

A nagyváradi, egykori Csillagos híd mellett haltetemeket látott egyik olvasónk, akitől azt is megtudtuk, kellemetlen bűz terjeng a környéken. Tegnap Andrei Togortól, az Aqua Crisus Sporthorgász Egyesület képviselőjétől megtudtuk, hogy szombaton reggel, mikor értesült a hírről, kiment a helyszínre és megnézte, mennyi kár keletkezhetett. Értesítette a Bihar Megyei Környezetvédelmi Őrséget is, akiktől azt a választ kapta, hogy szerdán, azaz ma ők is kimennek a terepre és kivizsgálják, mi okozhatta a halpusztulást.

halpusztulas 1

Andrei Togor elmondta, hogy még nem tud pontos okot, de szerinte a nagy meleg és a folyamatos hőmérséklet-változás valamint az oxigénhiány válthatta ki a halak pusztulását. Az oxigénhiányt például alacsony légnyomás vagy nagy hőmérséklet-ingadozás okozhatja, az elmúlt napokban pedig az éjszakai és a nappali hőmérséklet közötti különbség akár 15-20 Celsius-fok is volt.

halpusztulas 2

A Csillagos híd mellett élők panaszkodnak a szagok miatt, ezért ugyancsak szerdán, a kivizsgálás után a haltetemeket is elszállítják majd. A sporthorgász-egyesület után tehát környezetvédelmi őrségen a sor, hogy minél hamarabb megoldják a problémát.

Kovács Beáta Csilla