Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Halottak napjára készülődve

A közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából a jó időnek is köszönhetően hétfő óta egyre többen látogatnak ki elhunyt szeretteik sírjához. Sokan ragadnak kerti szerszámokat, hogy a gyomtól megszabadítsák a hantokat, vagy friss virágot ültessenek rájuk.

A hét elején a nagyváradi Rulikowski temetőben többnyire nyugdíjasok tüsténkedtek a síroknál, de a temető alkalmazottai is gyűjtötték a lehullott faleveleket és takarították a sétányokat. Egyre többen élnek egyébként a kerti eszközök ingyenes kölcsönzésének lehetőségével is, amelyeket a személyi igazolvány ellenében lehet kibérelni a temető főbejáratánál.

halottak 1

Teodor Vaida, a Rulikowski temető főgondnoka elmondta, egész hétvégén 8 és 21 óra között tart majd nyitva a sírkert, a közvilágítás is zárásig fog működni, november 1-jén, kedden pedig 8–22 óra között lesznek nyitva. Autóval egyébként november 1-jén egyáltalán nem lehet majd behajtani a temető területére, kivételt képeznek azok a gépjárművek, amelyeknek mozgássérült vezetője vagy utasa van, azonban előre kérik az érintetteket, hogy az erre vonatkozó igazolványt hozzák magukkal felmutatásra. A kocsik behajtási díja továbbra is mindenki számára 5 lej. Autóval a temető területén 15/km a sebességhatár.

halottak 2

Azt is megtudtuk, hogy a temető adminisztratív regisztrációs részlegének munkatársai segítséget nyújtanak mindazoknak a látogatóknak, akik valamilyen oknál fogva nem találják elhunyt szeretteik sírját. Ehhez azonban fontos tudniuk az elhunyt teljes nevét és halálának évszámát. Teodor Vaida azt is elmondta, hogy a temető területén, a főbb sétányok mentén és kereszteződéseikben összesen száz, egyenként 1100 literes szemeteskonténert helyeztek ki, hogy a sírokat rendbe tevők ebbe gyűjtsék a gyomot, a szemetet.

halottak 3

Virágok, koszorúk, gyertyák és mécsesek is kaphatók. A már hagyományosan a buszmegállóban található virágárusok mellett egy versenykiírás nyomán további virágstandok kerültek felállításra a temetőn belül is mind a főbejáratnál, mind pedig a körgyűrű felőli kapunál. Az egyszerűbb csokrok és a gyertyák, kisebb mécsesek árai egyelőre mind nagyon kedvezők és mindenki számára hozzáférhetők, erről a helyszínen győződtünk meg.

A rendre az előző esztendőkhöz hasonlóan a közösségi rendőrség és a csendőrség fog felügyelni.

Sükösd T. Krisztina