Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Halálhozó szerelmek

Sok szempontból figyelmeztetőek azok az adatok, melyeket nemrég hozott nyilvánosságra a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) a megyében nyilvántartásba vett HIV-pozitív betegek számáról. Bihar megyében jelenleg ötvenöt olyan személyről tudnak a hatóságok, akik HIV-fertőzöttek vagy már megjelentek rajtuk az AIDS megbetegedésre utaló szimptómák. A betegséget jelenleg sem tudják gyógyítani, bár az elmúlt években több olyan kezelést alkalmaznak a fertőzötteken, mellyel sokáig ellenőrizni lehet a vírusok szaporodását, magyarán életben lehet tartani az AIDS beteg személyt.

Egyelőre védőoltás nincs erre az immunrendszert elpusztító kórra, noha a média (menetrendszerinti szenzációként) napról napra közli, hogy már megint felfedezték az AIDS ellenszerét. Hivatalosan, orvosi szempontból ilyen szerről azonban egyelőre nem tudni, a leghatékonyabb védekezés tehát a megelőzés, mely vonatkozik a biztonságos szexuális együttlétre, csakis steril injekciós tűk, orvosi és kozmetikai műszerek alkalmazására és letesztelt vérkészítmények beadására.

halalhozo

Az elmúlt egy év alatt kilenc új fertőzöttet jegyeztek Váradon, míg idén máris hét új esetet találtak a vérvizsgálatok során az orvosok. A most nyilvántartásba vett fertőzöttek valamennyien fiatalok, 16 és 40 év közötti férfiak, és nagy a valószínűsége annak, hogy többségük homoszexuális kapcsolat során fertőződött meg. A napokban került a helyi sajtó fókuszába az a tény is, hogy a HIV-fertőzöttek egyre növekvő száma valószínűleg összefügg azzal, hogy Nagyváradon (mintegy nyílt titokként) egyre több titkos éjjeli klub működik és teremt lehetőséget a saját nemükhöz vonzódó egyéneknek új kalandokra.

A közegészségügyi hatóságok tényként kezelik, hogy a HIV-fertőzés veszélye a homoszexuális közösségekben jóval nagyobb.

A fenti számadatok azonban töredékei a valóságnak, ugyanis tájainkon nagyon kevesen jelentkeznek szűrésre. A Bihar megyei DSP sajtószóvivőjétől, Dorel Tirţtől megtudtuk, Nagyváradon a közegészségügyi igazgatóság székhelyén, az Ezredévi Emléktér (ma Libertăţii tér) 33. szám alatt ingyenes AIDS-tesztet igényelhetnek a polgárok. Aki el akarja végeztetni a vizsgálatot reggel 7.30 és 10 óra között jelentkezzen a DSP laboratóriumában, ahol vért vesznek tőle. Az AIDS-teszt általában 7–10 nap alatt készül el, a vizsgálatot kérő személy adatait az egészségügyi hatóságok szigorúan bizalmasan kezelik.

Sz. M.