Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Halálgödör az országút mellett

Van egy horrorfilmbe illő hely Bihar megyében az Oláhszentmiklósról (Sânnicolau Român) kivezető út mentén, ahol az emberi kegyetlenség megnyilvánulásaként furcsa, hátborzongató tragédiák zajlanak időről időre egy elhagyatott és kísérteties, rommá vált szivattyúház aknáiban.

halalgodor1

A romok valaha el voltak kerítve, az itt található 5 méter mélységű betonaknák pedig le voltak fedve, azonban mára a fémből készült rácsokat és aknafedőket az ócskavasat gyűjtő cigányok ellopták.

A fedetlen, mély aknákban embertelen tragédiák játszódnak le időről időre, ugyanis elterjedt az a furcsa és kegyetlen szokás, hogy környékbeli (állatbarátnak még véletlenül sem nevezhető) alakok megunt, elöregedett kutyáikat ide hozzák és egyszerűen ledobják a mély aknába, ahol a magukra hagyott négylábúak szörnyű kínok között éhen halnak, elpusztulnak. Mindenki tud a környéken erről a szörnyű helyről, sőt már olyan pletykák is terjedtek a vidéken, hogy nemcsak kutyatetemeket, hanem esetleg emberi maradványokat is lehetne itt találni, már amennyiben a hatóságok mégis vennék a fáradságot és átvizsgálnák, felszámolnák a horrorisztikus helyet.

halalgodor2

Egy ideje a nagyszalontai kutyamenhely vezetője, Kertész Antónia időről időre ellátogat ezekhez a romokhoz, és ha még életben levő kutyát talál az akna mélyén, megpróbálja kimenteni azt onnan. Ez történt pár napja, a szilveszteri ünnepek után is. Egy új áldozat, egy nagyobb testű kutya volt ledobva a több mint 5 méteres aknába. A kutya egykori gazdája úgy látszik, igencsak furcsán értelmezte a kutya az ember leghűségesebb barátja mondást. A kutyamentő hölgy – mivel egyedül nem boldogult s létrával sem mert úgy lemászni az aknába, hogy a felszínen senki ne tartsa a létrát – végül a Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) helyi tűzoltóihoz fordult, akik aztán értesítették Oláhszentmiklós önkormányzatát is, így Porumb Ioan alpolgármester is megjelent a helyszínen. Mint a kutyamentő hölgy elmondta, az alpolgármester, akinek régóta fő a feje, hogyan lehetne a veszedelmes romokat valahogy lezárni, emberséges és segítőkész volt, így a tűzoltókon kívül több férfi is csatlakozott a kutyamentő csapathoz. Végül mégis Antónia mászott le létrán az aknába, ahol egy elgyötört, sebzett kutyát talált, amit nagy üggyel-bajjal tudtak csak a felszínre hozni. A kutyamentő elmesélte, soha nem érzett ilyen irtózatot, mint abban a halálszagú, mély aknában. Az akna falain mély karmolások vannak, a szabadulni akaró, haláltusájukat vívó kutyák körmeinek nyomai. „Ahogy lépdeltem a sötétben, hiszen az akna egy hosszú folyosóba torkollik, odalenn – mesélte Antónia – arra gondoltam, hogy akárminek (akárkinek?) a teteme itt lehet, és soha nem találja meg azt senki. Nagyon irtóztam, mikor éreztem, hogy valami puhább dologra lépek, arra gondoltam, hogy a felgyűlt szemét alatt akármi lapulhat.”

halalgodor1a

A kutyát végül sikerült megmenteni, jelenleg a szalontai kutyamenhelyen próbálják rendbe hozni, ami nem egyszerű, a sokkot kapott eb ugyanis napokig morgott mindenkire, aki megközelítette a szállítóketrecet, amibe berakták lábadozni.

Az elhanyagolt szivattyúház problémája megoldás után kiált. Az emberek nemcsak kutyákat dobálnak oda le, hanem szemetet is, amit aztán időnként begyújtanak. Ezt is tudja mindenki a környéken, azonban az illetékes hatóságok mindeddig nem tartották fontosnak, hogy lépjenek a több mint veszélyes helyzet megoldásáért. A mostani eset kapcsán az oláhszentmiklósi alpolgármester megígérte, hogy mindent megtesz, hogy valami megoldást leljenek, lezárják, felszámolják ezt a veszedelmes romot, melynek régi betonfalai ha beszélni tudnának, bizonyára sok olyan történetet mondanának el, amit a hollywoodi filmgyár horror nagymesterei is megirigyelnének.

Szőke Mária