Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Haladnak a múzeum rendbetételével

Terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatóra hívta tegnap délben a helyi sajtó munkatársait Ioan Mang, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

A hét éve, azaz 2009 óta tartó „múzeumi tortúra” akkor kezdődött, amikor a nagyváradi római katolikus püspökség visszakapta a román államtól egykori székhelyét, a barokk palotát, melyben a kommunista éra alatt betelepítették és működtették a Körösvidéki Múzeumot. A katolikus püspökség azonban az egész palotára igényt tart saját intézményei részére, a múzeumot tehát el kell onnan költöztetni. A megye akkori vezetősége ki is nézett egy ingatlant a múzeum új székhelyének: a Rulikowski út elején levő volt hadapródiskola impozáns, ám akkoriban kopott épületét. Megállapodás született, hogy amíg rendbe teszik a múzeumi székhelynek kinézett épületet, addig a Körösvidéki Múzeum marad a püspöki palotában, és ezért a megye havonta közel 15 000 eurónyi bérleti díjat fizet a katolikus püspökségnek.

haladnak 041

Az egykori hadapródiskola épületének felújítását el is kezdték, azonban amikor az átadásra került volna sor, az akkori megyei és önkormányzati illetékesek úgy vélték, a felújítási munkálatok minősége nem megfelelő, s nem vették át a szerintük rosszul megreparált ingatlant. És ezzel 2010 júniusában megkezdődtek a bonyodalmak, jogi, politikai sárdobálások az eset kapcsán. Idén augusztusban, a megyei tanács megbízásából ismét hozzáfogtak a volt hadapródiskola munkálatainak folytatásához, és úgy tűnik, ha a tervek szerint haladnak, akkor január végéig elkészülnek az ingatlan felújításával, ami azt jelenti, hogy április elejére már az új székhelyen várja majd a közönséget a Körösvidéki Múzeum.

Mang a tegnap elmondta, hogy az augusztusban elkezdett második felújítási szakasznak már majdnem a felét teljesen elvégezték. Elkészültek a padlózat lerakásával, van, ahol parkettát, van, ahol linóleumot raktak le. Befejezték a villanyhálózat felújítását, új világítótestek felszerelését, és a hatalmas épületben a távfűtési rendszert is sikerült beszerelni és üzembe helyezni. Folyamatban van a főbejárat kapujának felújítása, az előcsarnok újjáépítése és az épületet körbevevő kerítés átalakítása. A második szakaszbeli felújítási munkálatok 7, 1 millió lejbe kerülnek, a munkálatokat a szatmárnémeti Euras Kft. végzi.

haladnak (1)

A tegnapi sajtótájékoztatón jelen volt Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója is, aki elmondta, tervbe vették, hogy a kiállítótermekben és raktárakban teljesen kicserélik majd a berendezést, ez mintegy 5, 3 millió lejbe fog kerülni, de egyelőre nem tudják, melyik cégtől érdemes megrendelni a speciális bútorzatot, ugyanis ilyen termékeket kevés cég készít és forgalmaz Európában.

Ioan Mang mindenesetre nagyon optimistának tűnt, miközben körbevezette az újságírókat a felújítás alatt álló hatalmas épületben, szerinte semmi akadálya nem lesz annak, hogy januárban elkezdjék a múzeum átköltöztetését a barokk palotából.

Szőke Mária