Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Haladnak a hőerőmű munkálataival

A Nagyvárad távfűtésének felújítását célzó, 77,7 millió euró értékű projekt keretében 54 millió eurót az új, gázturbinás Hőerőmű építésére használnak, mondta tegnap a helyszínen Mircea Mălan alpolgármester.

Ottjártunkkor is folyt a munka, többek között az új elektromos vízmelegítő rendszer elemeit rakták a helyükre. Ez legalább két fontos problémára jelent megoldást, elsősorban kiküszöböli a műszaki veszteségeket, ezzel csökkenti a hőenergia előállítási költségét, másodsorban megszünteti a jelenleg is gondot jelentő környezetszennyezést, szögezte le az alpolgármester, majd hozzátette, jövő tavasszal eltűnik az égről az a füstfelhő, ami 1966 óta keseríti a váradiak életét.

Romániában nincs hasonló hőerőmű, 45 megawatt elektromos és közel 50 megawatt hőenergiát termel óránként, tette hozzá.

Eltűnhet a füstfelhő

Eltűnhet a füstfelhő

A munkálatok mintegy 58-60 százalékával már elkészültek, a legtöbb felszerelés a helyén van, jelenleg is mintegy 240-250 munkás dolgozik naponta, tette hozzá Mălan. A tét magas, hiszen legkésőbb decemberre minden berendezésnek a helyére kell kerülnie, és el készülniük a szükséges hálózatoknak is. A gázturbina tesztelését egyelőre gáz nélkül szeptemberben kezdik el, októberben várhatóan gázzal is kipróbálják működését, jövő év elején elkezdik a többi berendezés tesztelését, ez akár két-három hónapig is eltarthat majd.

Mircea Mălan alpolgármester

Mircea Mălan alpolgármester

A helyszínen többek között megtudtuk, hogy az erőműben egy, a szükségleteknek megfelelően átalakított repülőmotor működik majd. Az egyik új, negyven méter magas kémény is helyére került már, és a többi alapját is kiöntötték. Az újabb, 55 méter magas kéményeket augusztus 20-a után teszik a helyükre. A két forróvizes kazán is a helyén van, ezek mindegyike körülbelül 100 gigakalóriát, 116 megawattnyi energiát állít elő, ezeket szükség esetén télen használják majd. Szinte teljesen készen van már az elektromos állomás, amely fölött az irodákat alakítják ki, és elkészült a pompaház is.

Eddig 5375 köbméternyi betont öntöttek ki, 452 tonna a beton tartószerkezetek és 317 tonna a fémszerkezetek súlya, mondta az alpolgármester, aki újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta: február közepére kell elkészülniük, a 2016/2017-es fűtési idényben már várhatóan az új hőerőmű biztosítja Nagyvárad fűtését és melegvíz-ellátását.

Fried Noémi Lujza