Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Halad a fővezetékek javítása

Nagyvárad 12 pontján dolgoznak jelenleg az 1-es és a 3-as számú távfűtési fővezetékek felújításán, ezekből tegnap kettőt látogattunk meg Mircea Mălan alpolgármester társaságában.

Az uniós támogatással megvalósuló projekt összértéke 77,7 millió euró, a váradi önkormányzat önrésze öt százalék, a többi vissza nem térítendő támogatás. A projekt keretében a hőerőmű átalakítása mellet 17,5 kilométernyi hosszúságú fővezetéket cserélnek ki, mondta az alpolgármester, aki elnézést kért a váradiaktól azokért a kellemetlenségekért, amelyeket a munkálatok okoznak. Ezek elvégzése azonban abszolút szükséges, ezt az idei és a tavalyi év márciusi adatainak az összehasonlítása is bizonyítja, tette hozzá.

Az alpolgármester a helyszínen számolt be

Az alpolgármester a helyszínen számolt be

Mircea Mălan elmondta, hogy 2014 márciusában az energiaveszteség 60 ezer gigakalória, körülbelül 47 százalék volt, 2015 márciusában, miután a felújítás egy részét elvégezték, az energiaveszteség 33 ezer gigakalóriára, 29 százalékra csökkent, ez a városnak 3,1 millió lejes megtakarítást jelentett március hónapra. Tavaly márciusban 258–260 köbméter vizet adtak a rendszerhez óránként, ennek mennyisége idén márciusra 158–160 köbméterre csökkent óránként. Ez az óránkénti száz köbméternyi különbség 400 ezer lejes megtakarítást eredményezett egyetlen hónapban.

A Petőfi parknál is dolgoznak

A Petőfi parknál is dolgoznak

A munkálatok a megfelelő ütemben haladnak, eddig a tervezett 88 szakasz 82,5 százalékával, vagyis 78 szakasszal készültek el vagy fejezik be azokat augusztus végéig.

Többek között a Széles (ma Menumorut) utcai piac felé haladnak a felújítással, ott a villamossínek alatt végzik el a munkát, jelenleg a fővezetékek szigetelése tart. Dolgoznak a Petőfi park mellett is a két távfűtési fővezeték összekötésén, ez például lehetővé teszi majd azt is, hogy baj esetén ne a teljes fővezetéket zárják le, hanem annak csak egy szakaszát. Nemcsak a vezetékek jó minőségűek, hanem a műszaki csatornák szigetelése és szellőzése is megoldott, ezzel a csövek korrózióját csökkentik.

A Körös áruház mellett a Kórház (ma L. Pasteur) és a Sztaroveszky (ma Gen. Magheru) utcák kereszteződésénél is hamarosan megkezdik a munkát, jelentette be az alpolgármester, aki hozzátette: az szintén nehéz terep lesz, ami újabb kellemetlenségeket okozhat, ezért ezt a szakaszt is a nyári szabadságok idejére tették, amikor kisebb a forgalom a városban. Szakaszonként dolgoznak majd ott is, de forgalomelterelésre számítani lehet, tette hozzá Mălan.

A munkálatokat október végéig be akarják fejezni, hogy a fűtési idény kezdetére minden működőképes legyen, az elszámoláshoz szükséges dokumentációt év végéig kell elkészíteni.

Fried Noémi Lujza