Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hagyományőrző disznótoros vacsora Berettyószéplakon

Berettyószéplakon, ha beköszöntenek a téli hideg reggelek, a falu hajnali csendjét a disznók kétségbeesett visítása töri meg. Ilyenkor az udvaron van a család apraja-nagyja, hogy ki-ki megtalálja a munka ráeső részét. Nagyon jó alkalom ez az együttlétre, a nótázásra, vigasságra.

hagyomanyorzo 1

A helybeli magyarság ezt a családi összejövetelt községi szintre emelte, s szombaton, november 18-án, a berettyószéplaki Művelődési Házban tartotta meg a III. Hagyományőrző Disznótoros Vacsora ünnepét. Közel 300-an gyűltek össze erre a jóhangulatú rendezvényre. Családok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek, politikai vezetők ültek le az igazi magyar ízek asztala mellé közös szórakozásra, együtt mulatozásra.

Helmeczi Tibor, a Magyar Polgári Párt (MPP) Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke és Gál Sándor, az MPP helybeli szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Büszkeséggel újságolták, hogy e rendezvény túlnőtte Széplak határait: köszöntötték az anyaországi, felvidéki, erdélyi, érmelléki és szilágysági barátokat, ismerősöket is.

Szeretettel üdvözölték az egyház képviselőit, nagytiszteletű Bede Ferenc helyi református lelkipásztort és nagytiszteletű Kánya Zsolt Attila kémeri református lelkipásztort és családjaikat. Továbbá örömmel mutatták be Szilágynagyfalu polgármesterét, a székelyhídi, bihari barátokat, Felsődobsza polgármesterét és a vele érkezett ismerősöket, a felvidéki Peder községből érkezett polgármester urat és kíséretét, valamint a már haza érkező Kiss Mátyás mezőkövesdi népi iparművészt.

Sokan voltunk. Jóleső érzés volt végignézni a zsúfolásig megtelt termen, a hangulatosan, magyarosan megterített asztalokon, a mosolygós arcokon s a kíváncsi tekinteteken egyaránt.

Ezt az alaposan előkészített rendezvényt csakis községünk leglelkesebb, legfürgébb lábú, legvidámabb tánccsoportjának, a Bodzavirág Néptánccsoportnak a nyitó műsorával lehetett megkezdeni. A lányok egy népdalcsokorral indítottak, melyben többek között vajdaszentiványi dalok is felcsendültek, majd a fiúk verbunkját egy vajdaszentiványi csárdás-forgós követte. A legkisebbek felcsíki népi gyermekjátékokkal örvendeztették meg a vendégeket, s a műsort egy közös szilágysági páros tánc zárta.

hagyomanyorzo 2

A gyerekek műsorát a pohárköszöntők követték. Először dr. Tivadar Nicolae méltatta a szervezést, s biztosította a pártot jövőbeli támogatásáról is. Ezt követték Bíró Zsolt MPP elnök köszöntő szavai, melyben gratulált az egységes összefogásért. Lutherán András, felsődobszai polgármester örömét fejezte ki a meghívásért, egy hosszú, tartós baráti kapcsolat fenntartásának reményében. Végül Holecskó József, Peder község polgármestere mutatta be kicsiny településüket, a mintegy 400 lelkes szlovákiai határmenti falut.

A dicsérő szavakat követően Bede Ferenc, helyi református lelkipásztor egy asztali áldással nyitotta meg a disznótoros vacsorát, majd Helmeczi Richárd és operaénekes meghívott szólistája, Bálint Bianka, csodás dallamai mellett a vendégsereg hozzákezdett a kóstolgatáshoz. Magyar ízek, tökéletesen elkészített disznótoros menü, igazi gasztronómiai finomságok mellett jólesett a vendégváró házi pálinka és hazai bor. Jólesett megízlelni az anyáink, nagyanyáink korához hasonlóan elkészített hurkát (vérest, májast), kolbászt, tepertőt, a savanyúkáposztás korhely levest, a burgonyakockával tálalt friss disznópörköltet, melyek után kinek több, kinek kevesebb ital csúszott le kiszáradt torkán. A hangulat kellemes volt, a táncparkett zsúfolásig megtelt.

Megtiszteltetés volt a széplaki szervezőknek a nagyszámú jelenlét, a felszolgáló és végig helytálló családok odaadó segítsége. A hajnalig tartó mulatozásról még hosszú ideig fognak beszélni a faluban. Köszönet minden segítségnyújtásért, minden odaadó munkáért, lelkesedésért

 Simon Erika, magyartanár