Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hagyományőrzés lépésről–lépésre

Kisebb-nagyobb nehézségekkel, de megkezdte működését ez év áprilisától a Timár Angéla tanítónő és Simon Erika magyar szakos tanárnők által kezdeményezett táncház Berettyószéplakon Hodgyai Edit néptáncoktató mentorálásával.

hagyomanyorzes

A hagyományosan, immár minden év októberében megrendezett, hívogatással egybekötött szüreti bál tekintetében is ez mindenképp pozitívumként könyvelhető el. A táncház célja a néptánc, a népdalok megszerettetése a fiatal generáció körében, a magyar népi hagyományok felelevenítése. A tanév befejeztével a diákok kemény magjának közreműködésével  (mintegy 20–22 fő) bemutatásra kerültek a tanult lépések, hiszen, amint Timár Angéla megfogalmazta, a fiatal szülők sem ismerik már kultúránknak ezen szegmensét. A szülők tanulhattak ezúttal gyermekeiktől. A helyi magyarság képviselőinek részéről megszületett azon ígéret, miszerint előteremtik a megfelelő öltözet anyagi hátterét. A táncház szervezői keddenként az iskola tornatermében szeretettel várják az érdeklődőket.

Tárnoky Botond