Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hagyományőrzés, értékteremtés Margittán

Immár harmadik éve, hogy a Horváth János Elméleti Líceum diákjainak egy csoportja részt vesz a CEECD – Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány „SzékelyKapuk-ZöldKapuk” program keretében meghirdetett, a Középkelet-európai Humanitárius Betlehemes Játékokat felelevenítő meghívásos versenyében. A versenykiírás értelmében saját környezetünkben minél több helyre kell eljutatniuk a karácsonyi örömhírt: „Született kis Jézus, a világ Megváltója, mindenki bírája, szabadítója!+

A nemzetközi verseny célja a régi pásztorjátékok felelevenítése, a betlehemezés szokásának átmentése ebbe a globalizált, minden értéket tagadó világba, a közösségépítés. A cél egyszerű és nemes, minél több emberhez eljuttatni a karácsony örömüzenetét. Nagy hangsúlyt kapnak a szép, régi szövegek, jelmezek és a hangszeres kíséret. Évről évre nőtt a csapat létszáma, ez év decemberében már harminc főssé duzzadt. Első évben ezüstcsapat, második évben aranycsapat lettek. A jutalom sem maradt el, a munka meghozta gyümölcsét a Betlehemi Csillagok csapata és Bordás Mária koordinátor nyaralást nyert az Adriai tenger partjára, Dalmáciába.

hagyomanyorzes 1

December hónap folyamán óvodai csoportokhoz, gyári dolgozókhoz, kórházakba, idősek otthonába, polgármesteri hivatalokba, Bogyoszlóba, Monospetribe, Magyarkécbe, Micskére, Nagyváradra vitték el betlehemes játékukat, de felléptek szavalóversenyen, kórustalálkozón, vetélkedőn is. Örömhírrel jártak, és rengeteg örömöt kaptak a közönségtől szeretetért, szeretetet.

hagyomanyorzes

A csapatoktóberben nevezett be a versenyre. A játék eredményhirdetésének határideje 2015. február 20. A legeredményesebb csapatok mentorként, mintacsoportként vehetnek részt a 2016. évi jubileumi világjátékon. A pontversenyben minősített helyezést elérő csoportok további jutalma: részvételi jog nemzetközi közösségi jutalomtáborokhoz, az Adria világszép partvidékén , csoporttagoknak és vezetőiknek szóló tárgyi emlékek, referencia-dokumentumok vagy ingyenes szálláshelyek dél-alföldi kiránduláshoz 2014/2015 vagy 2015/2016-os tanévben.

Tárnoky Botond