Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hagyományápolás Margittán

Sok-sok évtizeddel ezelőtt a karácsonyi előkészület idejében még tájainkon is vidám betlehemezők jártak házról házra, hogy zengő énekükkel, tréfás beszédükkel a közelgő ünnep üzenetére irányítsák az emberek figyelmét. A karácsonyi misztériumjátékot feltehetően a X. századtól hozzánk betelepülő szerzetesrendek honosították meg. A krónikások feljegyzései szerint 1416-ban Luxemburgi Zsigmond udvarában is jártak betlehemezők, akik játékukkal felvidították a gondterhelt uralkodót.

Hagyomanyapolas (1)

A magyar betlehemesek egyik megható sajátossága, hogy a szegény pásztorok szemén keresztül bontakozik ki előttünk Jézus születésének ígérete. A magyar puszta lett a betlehemi táj, ahol a pásztorok tanyáztak. Hozzájuk mennek az angyali seregek, az ő Megváltójuk született meg. Tájainkon lassan feledésbe merült e szép népszokás gyakorlása. Egy-egy iskolai előadás alkalmával még megelevenednek ugyan a pásztorok, feltűnik a szálláskereső szent család alakja, hódolnak még a háromkirályok, de az utcán már ritkán lehet betlehemezőkkel találkozni.

Ezért is jelentkezett nagy örömmel a margittai Horváth János Elméleti Líceum tanulóiból alakult Betlehemi Csillagok csapata az idén immár negyedik alkalommal az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány Székely Kapuk– Betlehemezés nemzetközi versenyére, amelynek célja a betlehemezés hagyományának felelevenítése és ápolása. E határokon átívelő betlehemes programba az idén már 3000 gyermek jelentkezett Kárpát-medence szerte.

Hagyomanyapolas (2)

A mi, VII–X. osztályosokból álló 23 fős csapatunk már októberben összeállt, és nagy lelkesedéssel kezdte próbálni a betlehemes játékot. Az évek óta betlehemezők magabiztossága, fegyelmezettsége, bátor kiállása a kezdőknek is lendületet adott. Decemberre összeért az előadás. A gyermekek aktívan vettek részt a jelmezek elkészítésében, a hangszeres kíséret és a pásztortánc koreográfiájának összeállításában. Örömmel tapasztaltam, hogy a gyermekek igazán magukénak érezték ezt a tevékenységet. A próbák alatt vidám, együtt gondolkodó, egymást segítő közösségé formálódtak. A versenykiírás szellemében boldogan vállaltuk, hogy műsorunkat saját környezetünkben minél több helyen bemutatjuk. Jártunk óvodákban, kisiskolásoknál Margittán és a környező településeken: Érbogyoszlóban, Magyarkécen, Monospetriben és Székelyhídra is eljutottunk. Köszöntöttünk polgármesteri hivatalokban, idősek otthonában, kisipari szövetkezetben, gyárakban, üzletben, szavalóversenyen, karácsonyi vásárban.

Utoljára, mint minden évben, az idén is szenteste a református templomba vezetett az utunk, ahol a gyülekezet közösségében hirdethettük Megváltónk születését. Felemelő élményekben gazdag heteken vagyunk túl. Felgyorsult, értékvesztett, mindenből kiábrándult világunkban igyekeztünk rámutatni karácsony valódi csodájára, a Szabadító eljövetelére. Tettük mindezt őseink ajkán fakadt szép, ízes szóval, Istent dicsérő szép énekekkel.

Nézőink véleménye, visszajelzései alapján úgy érezzük, hogy üzenetünk eljutott az emberekhez. Istennek hála, munkánk nem volt hiábavaló!

Bordás Mária, pedagógus