Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Hagyni kell valamit magunk után”

A tanévnyitó ünnepség és az azt követő számos tenni-, elintézni- és megbeszélnivaló közben és után sikerült sort keríteni egy beszélgetésre SZABÓ CSILLÁVAL, a Petőfi Sándor Elméleti Líceum új igazgatónőjével.

hagyni kell (1)

A margittai születésű háromgyermekes édesanya gazdag életpályája tiszteletet és egyesekben minden bizonnyal némi félelmet, bizonytalanságot kelt. Tizenhat éves tanári tapasztalat a fizika területén, egy rövid aligazgatói időszak, majd hétéves tanügyminisztériumi tevékenység áll mögötte, ez idő alatt a kisebbségi szakoktatással foglalkozott. Talán fölösleges megemlíteni, de ennélfogva rendkívül hasznos kapcsolatokkal és hozzáférési lehetőségekkel rendelkezik.

Nevéhez köthetők olyan tanügyi megvalósítások, mint például 2013 rendszeresen megtartott Romániai Általános Iskolák Országos Magyar Nyelvű Matematikaversenye.

A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum Bihar megye számon tartott első öt iskoláinak egyike, létszámát tekintve. Véleménye szerint jó iskola, amelyet jobbá lehet és kell tenni, különösen, mert annyi diákot befogad. A felkérés egy új kihívást jelentett a számára, bár nem tervezte, hogy minisztériumi állását maga mögött hagyva, és ismét a tanári pálya felé igyekezve, újra vezető tisztséget fog vállalni. De éppen azért, mert sok lehetőséget lát az iskolában, amelyeket feltétlenül ki kell aknázni, a családjával történt megbeszélést követően rábólintott az ajánlatra.

hagyni kell 2

Minden kezdet nehéz, az első órák és napok egymásra csodálkozását követően kisebb-nagyobb átrendezésekre került sor a vezetőség irodáit illetően.

Egy évre szóló kinevezése ideje alatt, munkába állásának második hetében már számos ötlettel gazdálkodik, melyek gyarapításában és megvalósításában nagy mértékben számít a kollégáira. A tervezett változások első jelei már a következő egy-két hónapban tapasztalhatók lesznek: a berendezés további szerény átalakítása, újabb dekorációs megoldások és még több zöldövezet kialakítása. Az iskola vonzóbbá tétele minden szempontból így az egyik elsődleges céllá válik. A szülők teljes bevonása az iskola és ezáltal gyermekeik intézménybeli életébe, illetve a tanári kar összekovácsolása közös programok szervezése által, ezek élveznek prioritást a jövőre nézve. Szabó Csilla mindenképpen azon szeretne munkálkodni, hogy a gyerekek itthon tanuljanak. A hosszú távú befektetések között szerepel a roma gyerekek integrálása, megtanítani őket a társadalmi szabályok betartására, olvasni és írni. Különösen fontos kérdést és problémát vet fel e téren, hiszen az idei tanévben jelentős számú roma diák indult.

Nagyon fontosnak tartja, hogy a tanárok felfedezzék a tehetséget a gyermekben valamilyen területen, olyasmit csináljanak, amihez valóban értenek, így nem kell mindenkinek feltétlenül egyetemre mennie, ugyanolyan fontos egy jó szakmát megtanulni és abból megélni.

hagyni kell 3

Jó stratégának tartja magát, amely tulajdonságáról már számos alkalommal bizonyságot tett az elmúlt években. Nyitott személyiség, előítéletek nélkül lát neki a feladatainak, és mindig saját véleményt alakít ki. Keménykezűnek tartják, mert mindig keresztülviszi az akaratát.

Elsősorban tanárnak tartja magát, tizenhat évig tanított fizikát, időt és energiát nem kímélve. Szabadidejében szívesen kirándul a hegyekben, minden kézműves tevékenység érdekli, és többet is gyakorol, például szívesen kézimunkázik, illetve olvas és alkalomadtán táncol is.

A pozitív változások hamarosan mindazok számára szemmel láthatók és kézzel foghatók lesznek, akik a székelyhídi iskola épülete felé irányítják a lépteiket. Mint Szabó Csillától megtudjuk: önmagával szemben vannak a legnagyobb elvárásai, maximalistának tartja magát. „Mindenki teljesítse a maga feladatát legjobb tudása szerint, és minden rendben lesz” – vallja a székelyhídi iskola igazgatónője.

 Szamos Mariann