Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hagyják a Köröst zölden!

Nem mindenkinek nyerte el a tetszését a Sebes-Körös bal partjának tervezett felújítása. Mint arról lapunkban is beszámoltunk, a Körösök Vízügyi Igazgatósága 20 millió lejért jövő tavaszig tenné rendbe a folyó bal partjának a Szent László-híd és a Csillagos híd közötti szakaszát. A tervre közleményben reagált a Regionális Ökológiai Szolgáltató Központ (CRSE), melyet annak elnöke Florin Budea írt alá.

A szóban forgó partszakasz

A szóban forgó partszakasz

A környezetvédő szervezet emlékeztet arra, hogy a Sebes-Körös rendezésének ötlete Ştefan Seremitől származik, abból az időből, mikor még az azóta megszűnt Demokrata-Liberális Párt színeiben tanácselnök volt.

A CRSE szerint a vízügyi igazgatóság tervének megvalósítása végérvényesen tönkretesz egy újabb zöldövezetet, mivel a folyó medrében is dolgoznak majd, és eltűnik a part menti növényzet. Az említett szakaszon nagyon sok madár fészkel és halak is élnek a fűzfák gyökerei és vízbe hullott ágai között. Télen a hattyúk, kormoránok, vadkacsák, sirályok és kócsagok is menedéke találnak a Körösön. „Idén meglepetés várja majd őket. Gondolják, tetszeni fog nekik? – áll a közleményben.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a már rendbetett partszakaszokon a betongerendák miatta fűzfák nem jutnak elegendő vízhez, a folyó másik partján azonban dúsan nő a növényzet. „Vajon a Körösök medencéjében nincsenek árvízveszélyes területek, hogy a vízügyi igazgatóság a váradi fák gyökereit tépi ki? – teszik fel a kérdést, és megjegyzik: ne dobjanak ki feleslegesen pénzt a munkálatokra, hiszen a part több mint ötven éve stabil, és éppen a fák gyökerei adják a stabilitását.

Azzal, hogy a városháza közelében sürgősen meg kell erősíteni a partot, a környezetvédelmi szervezet képviselői is egyet értenek, azonban szerintük elég, ha a partszakasz többi részét időről-időről megtisztítják.

Kifogásolják azonban, hogy még a munkálatok bejelentésének napján elkezdtek dolgozni, és semmiféle közvitát nem tartottak a partrendezésről. Nincs kétségük afelől, hogy a tervet befejezik, azonban szeretnék, ha tudnák: vannak még, akiknek számít a folyópart és az élőlények sorsa.

 F. N. L.