Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hadjáratok és falualapítók

A honfoglaló magyarság címmel tartott szerdán előadást Fodor István kandidátus, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott főigazgatója (képünkön) a Szacsvay Akadémia keretében. A megjelenteket Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezetője köszöntötte, aki bejelentette: elkészült az interjúkötet az elmúlt évad előadóival, ezt február 26-án, Herman Gusztáv előadása után megkapják ajándékba azok, akik a megszokott módon igazolják jelenlétüket, de az érdeklődők meg is vásárolhatják a kötetet.

hadjaratok

Fodor István elmondta, a honfoglalásról, a X. századról kevés újdonságot lehet ismertetni, hiszen a hadjáratokról mindenki beszélt, ő mégis kitér előadása végén arra is, hogy ameddig a magyarok kalandoztak Európában, addig volt itt egy földművelő és álltatartó népesség, amely országot teremtett.

„Írás nélküli történelem a X. századé”, hiszen mindössze egy rovásírásos emlékünk maradt fenn, állapította meg az előadó, aki ezt követően részletesen beszélt arról, hogyan jelent meg a magyar nép az Ural hegység környékén. Kr. u. az V. században említik először a magyar név korabeli változatát. A nép egyik csoportja Nyugat-Szibéria felé vándorolt (utódaikat találja meg Julianus barát), másik csoportja pedig dél és nyugat felé indult. Kettős fejedelemségeket alakítottak, szövetséget kötöttek a kazarokkal, majd 850 körül vonultak Etelközbe. Két jelentős hadjáratuk volt 894-ben, Szvatopluk morva nagyfejedelem és a bolgárok ellen, közben a besenyőktől tartva, 895 vélhetően Árpád vezetésével átkeltek a Vereckei-szoroson, letelepedtek Erdélyben, ahol a keleti határokat biztosították. Fodor István beszélt még a 907-es pozsonyi csatáról is, ahol a magyarok jelentős győzelmet arattak a németek felett, de Augsburgnál 955-ben vereséget szenvedtek. Géza király 973-ban küldte el követeit Európába, esélyt adva a népnek, hogy Európához tartozzanak.

Fodor István számtalan régészeti leletről is mutatott felvételeket, miközben elmondta származási helyüket és rendeltetésüket, majd arról is beszélt, hogy milyen körülmények között éltek az otthon maradottak, akik kialakították azt a faluhálózatot, és azt a társadalmat, amely biztosította az ország fennmaradását. Az előadás után a professzor a közönség kérdéseire is válaszolt.

Fried Noémi Lujza