Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hacsaturján és Rimszkij-Korszakov a filharmóniában

A Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók hangversenytermében az örmény származású Aram Iljics Hacsaturján (1903–1978) fuvolára átdolgozott Hegedűversenyét és az orosz Nyikolaj Andrejevics Rimszkij-Korszakov (1844–1908) Seherezádé, op. 35 szimfonikus szvitjét hallhatja a közönség ma este.

Bálint János, Tódor Albert és Cristian Brâncuşi

Bálint János, Tódor Albert és Cristian Brâncuşi

A Nagyváradi Állami Filharmónia ma 19 órától kezdődő koncertjén Cristian Brâncuşi, a Bukaresti Radio Kamarazenekarának karmestere vezényel, szólistaként pedig a hódmezővásárhelyi születésű Bálint János, a németországi Detmold Musikhochschule professzora játszik fuvolán. A meghívottak most dolgoznak együtt először, és mindketten többször jártak már Nagyváradon, ahol véleményük szerint egy folyamatosan növekvő zenekarral van alkalmuk ismét együttműködni, amely két nagy zeneszerző egy-egy nagy és híres darabját mutatja be. Különlegességként Bálint János egy három hete elkészült új fuvolán fog játszani, amelyet zenekarral még nem próbált ki.

Tódor Albert, a filharmónia igazgatója ugyanakkor ismertette a jövő hétfőn induló Az ősz szimfóniái klasszikus zenei hét programját, amely november 7-e és 13-a között kerül megrendezésre. Az előadások esténként, 19 órától kórushangversenyekből, show koncertből, hegedű-zongora estből és szimfonikus hangversenyből állnak, amelyeken a bérlettel rendelkezők ajándékként ingyen részt vehetnek, hétfőn és pénteken pedig mindenki számára ingyenes a belépés. A hét többi koncertjére (kedd, szerda és vasárnap) a jegyek az intézmény pénztárában kaphatók.

Szamos Mariann